Annons:
Etikettvardagen
Läst 5060 ggr
ryttarn
1/11/08, 12:57 AM

Internet, barnen och vi....

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att dagens unga tillbringar mycket tid framför datorn är ingen hemlighet. Men vad vet vi föräldrar om vad som egentligen händer där? Här har jag försökt ställa samman lite funderingar runt barn och internet.

Grabben snackar om att ladda ned film, dottern ska chatta med polarna på MSN och så försvinner de in på rummet. Hon klagar på att onlinespelsservern ligger nere och han är upprörd över bilder han sett på Facebook. Och där står du och förstår inte vad det handlar om.

Du är långt ifrån ensam om du har barn i tonåren som sitter i evigheter framför datorn.

Ungdomstyrelsen gjorde för några år sedan en undersökning som visade att varannan tonåring chattar med kompisar på nätet, var fjärde spelar datorspel och var femte tankar hem musik. Siffrorna är säkert inte mindre idag.

Datorn inte bara ett arbetsredskap

För dina barn är datorn en portal till hela deras sociala liv och inte bara ett redskap att göra läxorna på. Man laddar ned film och musik som gör datorn till en underhållningscentral, man håller kontakten med vänner både när och fjärran via communities och chattprogram. För oss som föräldrar kan detta vara svårt att greppa. Det är svårt att fatta vad det egentligen är barnen pysslar med där framför skärmen, och det är lätt att bli orolig när man läser om hemskheter som e-mobbning, datorspelsvåld och pedofiler.

Viktigt att försöka förstå

Det finns egentligen ingen större anledning till oro, däremot är det viktigt att sätta sig in i vad det är barnen håller på med och försöka sig sätta sig in i deras digitala verklighet. Ta den tiden, sitt ner med barnen och låt dom berätta, det betalar sig i längden.

Även om du som förälder känner dig vilsen i tekniken och upplever det som om barnen är överlägset bättre på att ta till sig ny teknik besitter du erfarenheter och kunskaper som dina barn behöver. Erfarenhet från den fysiska värden och sunt förnuft.

Att umgås med andra via en community på nätet är egentligen inte annorlunda mot att träffa folk i verkliga livet. Det är samma sociala spelregler, och som tonåring är det är lätt att bli kränkt - och att kränka andra.

Ett stort problem som finns på community-sajterna är mobbning. Det finns mobbning på nätet, på samma sätt som det finns i skolan. Det är viktigt att vi som föräldrar lär våra barn att det inte är okej att säga vad som helst till andra bara för att man sitter bakom datorn.

Självförtroende framför datornMen även om det finns problem med mobbning på nätet, liksom på skolgården, är det mycket som är positivt med de nya digitala ungdomsgårdarna. Barn som har få vänner i skolan kan ha massvis med kompisar online, och ha ett helt annat självförtroende framför datorn.

Som förälder är din viktigaste uppgift att verkligen sätta sig in i barnens verklighet. Att förstå både de positiva och negativa sidorna. Det är inte så att nätet i sig är farligt, men precis som vi lär våra barn att de måste stanna när det är röd gubbe, måste vi lära dem vad som är farligt på internet. Fråga vilka communities ungarna är registrerade på, ta dig tid att med jämna mellanrum sätta dig med dina barn och låt dem visa vilka sajter de använder och vad de gör där.
Jag tror att det bästa ­sättet är att prata med barnen, och försöka förstå. Ungarna vill faktiskt ha uppmärksamhet, och vill att vi intresserar oss för vad de gör.

Vanligt med hot
Den sociala biten av nätet är viktigast. Mejl och MSN Messenger används ofta för att hålla kontakten med kompisarna. Men internet har också otrevliga sidor. Nätmobbing är tyvärr alltför vanligt. Man vågar ju säga mer på MSN än öga mot öga och har man varit i luven på varandra på skolan fortsätter det gärna på MSN efter skolan.

Våga lita på barnen
Om du som förälder ändå är orolig tycker jag att man kan sätta datorn i ett rum där hela familjen vistas. Eller göra upp regler för när man får vara ute på nätet. Men ­viktigast är att vi som föräldrar vågar lita på våra barn.

Tips till mer läsning

Säkerhetsexperten Per Hellqvist har skrivit boken Handbok för föräldrar, som går igenom vad barn och unga gör på nätet. Du kan ladda hem den gratis här: pcforalla.se/handbok

Säker på nätet heter en bok av Ewa Thorslund som ges ut i samarbete med bland annat Polisen, Bris och organisationen Friends. Boken är ambitiös, och tar upp det mesta ungdomar gör på nätet i dag.

Före detta spel­makaren Lotta Nylander har skrivit boken Spela dator, som är en guide för föräldrar till barn som spelar mycket datorspel. Boken går igenom allt från onlinevärldar till våldsskildringar och spelberoende - och tar hela tiden spel­kulturen på allvar, utan att förminska eller fördöma.

Även på nätet finns det gott om fördjupnings­läsning, tips och goda råd. I spalten till höger finns några bra länkar.

Relaterade länkar

www.surfalugnt.se
www.friends.se
www.msn.se/security/family
www.fair-play.se  

Av: ryttarn

Datum för publicering

  • 2008-01-10

Alla bilder i denna artikel kommer från www.fotoakuten.se

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Asa-N
1/11/08, 8:50 AM
#2

Mycket bra artikel Jerker :o) Det är nog många föräldrar som inte vet vad deras barn gör vid datorn.

Hemma gäller regeln att ingen ny sajt utan att jag kollat först, och faktiskt så efterlevs det. Hon vet att kommer jag på henne med annat, så åker uppkopplingen bort.

vanessa
1/11/08, 5:07 PM
#3

Väldigt bra artikel. Utan pekpinnar och misstro mot dem. Själv så har jag haft en regel för mina bonusbarn och det är att de inte för skriva någonstans saker som kan göra att folk kan spåra dem. Inte kommun, skola, namn och så vidare. Nu när de är äldre så har jag lättat på det. De är ju 16 och 18 nu.  /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

ryttarn
1/11/08, 6:28 PM
#4

#3 Vist är det bra med regler och att anpassa dom efter ålder, det är ju skilnad mellan grabben 11 år och äldsta dottern 19, även om grabben inte alltid vill medge det ;-)

Det viktiga i det hela är att barnen/ungdommarna känner att vi har förtroende för dom och att vårt intresse av vad dom gör beror på omsorg om dom. Att det lixom inte blir regler för reglernas skull….

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Denna kommentar har tagits bort.
vanessa
1/12/08, 3:52 AM
#6

Och jag har förtroende för dem. Det är så man utvecklas till en förståndig person.

Hängde aldrig över deras axlar eller kollade platserna de besökte. Däremot när man åt så frågade man om det finns någon sajt de tycker är kul, intressant och så vidare. Börjar man prata så får man viss koll. Det är så viktigt att man värderar dem som tänkande individer. De blev glada över ens intresse.

Från början så var det jag som lärde ut datorn till dem. Nu är det de som får visa mig, vilket de tycker är roligt. Vilket det är, känner nästan dammet ligga på mitt huvud. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Annons:
Sockerbubbla
3/2/08, 12:04 AM
#7

Bra artikel, men det är inte BARA ton¨ringar, jag var 8 år när jag började chatta på msn, ladda ner musik och filmer, utan uppsikt.

LeTigre
3/3/08, 8:55 AM
#8

Hm, på råttor(ifokus) har vi en hel del barn. Bla en nioåring som sitter på nätterna och skriver och en tolvåring som är med dygnet runt. Det får mig att känna mig olustig ibland. Jag vet inte om jag vill att barnen har dator i sitt rum med tanke på just detta.

Tur att man är ensamstående och inte har råd med fler datorer Räcka ut tungan

Asa-N
3/3/08, 9:30 AM
#9

Dottern har iofs egen dator men i helskotta att hon skulle få sitta hela natten…

LeTigre
3/3/08, 9:47 AM
#10

#9 jag tror iofs inte att föräldrarna vet om att barnen sitter hos oss om nätterna. Speciellt inte då det lika ofta sker under veckorna som på helgen. Antar att föräldrarna sover och att barnen har datorer på sina rum.

Asa-N
3/3/08, 9:53 AM
#11

Ja dottern har dator på sitt rum men jag är ju en sådan där person som går upp och "pudrar näsan" på natten, oftast runt 1-2-tiden och har hon inte lagt sig då så lovar jag att det blir fart, i veckorna går jag inte o lägger mig förrän hon släckt.

Skulle hon mot förmodan slå på datorn en vardagsnatt, så vet hon att då ryker den trådlösa uppkopplingen och hon kan då på sin höjd spela patiens på datorn *S*

LeTigre
3/3/08, 10:01 AM
#12

#11 vad bra att du har koll! Nog för att man ska lita på dem men som barn och ungdomar har inte särskilt bra omdöme (och nu efter kursen i neuropsykologi kan jag på ett mycket komplicerat sätt förklara varför *asg*) så det är ändå föräldrarnas roll att lära dem detta.

Din dotter verkar vara en fin tjej för övrigt :)

Asa-N
3/3/08, 9:27 PM
#13

#12 ja jag är väldigt nöjd med henne :o) hon har fått huvudet rätt påskruvat, så här långt i alla fall :o)

Annons:
ryttarn
3/5/08, 1:39 PM
#14

Vi har familjens "offentliga" dator i köket så något nattsurr blir det inte. Hade en bärbar ett tag men då ställde jag in brandväggen så att den datorn inte hadde access till nätet på tider som jag ansåg vara sovtider. Inte för att jag misstänkte att dom skulle sitta hela natten på vardagar men enligt principerna "tillfället gör tjuven" och "på sig själv känner man andra" (tappar ofta tidskollen framför datorn) tyckte jag det var en vettig lösning

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Asa-N
7/8/08, 10:25 AM
#15

Puttar upp ryttarns artikel med tanke på mia's inlägg :o)

Asa-N
8/15/08, 8:59 AM
#16

En sak som är otroligt viktig är att ha ett aktuellt och uppdaterat virusprogram också. Visst det kostar att skaffa men de flesta bredbandsleverantörer har idag erbjudande om att man kan köpa det via dem och betala en liten avgift varje månad.

Själv har jag ComHem och har genom dem Virusskydd Trio så att jag kan lägga in virusskyddet på upp till 3 datorer så det är installerat både på min och på dotterns dator.

Upp till toppen
Annons: