02. Bonusföräldrar

Överreagerar jag? (bonusmamma)

2013-09-16 19:15 #0 av: Svarttusch

Jag vill försöka vara så "hemlig" som möjligt, därför kallar jag mina barn för A och B (A den äldsta, B den yngsta)

Jag har en son på 4 år vars pappa jag inte är ihop med längre. Vi gjorde slut när A var två och några månader senare skaffade han en ny flickvän. Hon är en jättebra bonusmamma. Problemet jag har är att det känns som de försöker byta ut A's familj från min sida till hennes släkt. T. ex kallar A hennes föräldrar för mormor och morfar, eller ja, DE kallar hennes föräldrar för mormor och morfar. Det blir fel, han har redan en mormor och en morfar. Hon lägger även upp saker på nätet som förklarar "min" son som "deras", det värker i "Hennes" mammahjärta och liknande. 

Det gör riktigt ont i mig. Jag har försökt bara tillmötesgående. Det är okej med mig att hon sköter A mycket under pappaveckorna (även om jag hellre haft sonen själv då). Men det känns som de gör saker som inte skulle vara okej om jag gjorde. Jag har också en ny i mitt liv (som jag har ett barn med) men jag skulle aldrig få för mig att kalla B's farmor och farfar för just farmor och farfar till A, utan då är det antingen förnamn eller B's farmor och farfar. Det handlar dels om att inte förvirra det för sonen, men också om respekt. 

Det har gått så långt att min son inte lyssnar på vad jag har att säga utan det är vad bonusmamman som säger som gäller, hon är med på föräldramöten, tar honom till läkaren och tandläkaren. Sånna saker som jag skulle kunna göra. Okej att A's pappa behöver uppdatera mig om något, men när hans flickvän gör det, då känner jag mig som bonusföräldern istället. 

Min stora oro har alltid varit att hon inte ska kunna dra gränsen, och jag vet inte om jag därför avreagerar, men det gör ont i mig. Jag förstår att det blir svårt för dem att dra ordentliga gränser i och med att A' i och med detta fick en bonusbror och det därför blir krångligare. Men jag har ju också ett barn till, jag har inte svårt att skilja på deras farföräldrar. Jag ska självklart ta upp detta med A's pappa, men ibland är det bra att få en (eller fleras :) ) utomståendes syn på det hela. Jag vill också tillägga att jag tycker det är bra att sonen nu får fler vuxna att lita på i sitt liv, men det blir fel för mig när han har en mormor som jag inte är släkt med. 

Hälsningar Malin <3
Medarbetare på Marsvin ifokus
Min hemsida

Anmäl
2013-09-24 13:38 #1 av: Ove-D

Jag känner igen dina känslor. Men jag har fått lära mig att vara glad för min sons skull att han har engagerade vuxna runt om kring sig oavsett om det är jag, hans pappa, pappans fru, farmor, farfar eller någon annan.

Anmäl
2013-09-24 13:45 #2 av: Svarttusch

#1 Jag förstår hur du menar, och så känner jag med. Det är viktigt för barn att ha många vuxna att ty sig till. Jag har kommit en bit på vägen känner jag då jag faktiskt är glad för hans skull när han pratar om någon från sin pappas sida (eller hans nyas sida). Men det blir fel för mig när hon säger "mormor" och mitt ex flera gånger rättar och hon fortsätter. Nu rättar han inte ens längre... Ibland känns det som det är "hennes" idé... 

Vi har en hyffsat bra relation så jag ska i alla fall ta upp på ett snällt sätt att jag vill att de slutar säga mormor och morfar, och då påpeka att det är mig det blir jobbigt för. Jag tror det blir enklast så. 

Hälsningar Malin <3
Medarbetare på Marsvin ifokus
Min hemsida

Anmäl
2013-09-24 14:23 #3 av: Ove-D

I dagens samhälle är det många barn som har bonussyskon, bonuskusiner, bonusföräldrar, bonusfar- eller morföräldrar osv.

Om du vill kan du ju alltid prata om släktskap. Gör exempelvis ett släktträd och prata om vilka som är släkt och vilka som inte är det. Kanske kan ni hitta ett annat ord än mormor om du tycker det är jobbigt att han kallar henne för det.

Anmäl
2013-11-11 10:12 #4 av: morbid-doll

jag skulle nog inte tolerera att mitt barns bonusförälder kommer på föräldramöten å dyligt.. där e d vi som är dom riktigaföräldrarna som ska gå.. han kan uppdatera henne om saker när kan kommer därifrån...  och jag skulle heller aldrig säga farmoe eller farfar om min nya mans föräldrar.. sätt heldre då extra eller bonus eller plast framför kanske?  bara mina åsikter=) men hoppas du kan ta upp det med dom och att hon förstår och tar hänsyn till dina känslor// anna

Anmäl
2013-12-02 06:06 #5 av: AnnaFagerell

Jag har tre barn och min fd man och hans "nya" har en liten kille så syskonen är 4 st. Det fungerar jättebra. Jag har inget emot att bonusmamman sköter vissa saker och denna v ska hon gå med min dotter till skolan på kvällen och pyssla. Tycker det är bra att det går så bra som det gör och jag uppmuntrar gärna att de gör saker tillsammans och har roligt. Det är också bonusmamman jag har mest kontakt med. Pappan har alltid varit lite i skymundan, då han valt det själv. Han behöver någon vuxen som gör saker åt honom. =(

Barnen kommer i fokus och jag tycker det är bra mkt bättre än när bonusförsäldrarna försöker stöta ut barnen ur nya familjen istället.

Däremot kallar mina barn alla inblandade till namn. Det är detta du får ta med dem. Sen tycker jag du ska vara glad att bonusmamman är så mån som barnen. Ser inget fel i att hon går på möten etc. Visar bara att hon bryr sig. Hon har väl inte bett dem kalla henne för mamma?

Sen kanske dom vill sköta barnen då det är deras veckor. Dom vet kanske inte att du kan fixa med läkare etc även när det är deras veckor. Tala med dom om det!

Släpp sedan lite på kontrollen också. Det mår nog du bäst av i längden.

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2015-09-26 14:11 #6 av: Carerik

Tycker det är jättebra att ditt barn har många vuxna som tycker så mkt om honom, det kan nog vara så att bonus mamman absolut inte vill att han ska känna sig utanför, ta samtalet om Rätt mormor och morfar om du tycker det är superviktigt.
Jobbar på förskolan och vet att barn som lever i två olika hem har stenkoll på vad som är "norm"på de olika ställena. Så länge barnet verkar må bra så låt det gå tycker jag.
Allmänna föräldrar möten är ok för bonus förälder men vi ser helst att det är de biologiska som kommer.
Utvecklings samtal med skola eller förskola är till för de biologiska föräldrarna
INTE bonus förälder, enligt lag om tystnads plikt får vi ej lämna ut info till annan än vårdnads havare dvs. Barnets mamma och pappa, du kan få leva med att pappan tar med sig bonusmamman på samtal men hon får ej enligt lag gå på samtalet själv. Om personal på förskola/ skola har samtal med enbart henne så är det tjänste fel. Tillbaka till din lille gosse, se mellan fingrarna och focusera på att din gosse har det bra och trivs i båda sina familjer.

Anmäl
2015-09-29 12:18 #7 av: [Ruffsetuss]

Har själv varit i samma sits , bonusmamman har gjort ett övertramp . Du är barnets Mamma punkt . Det är du som ska kontaktas av skola /förskola , var finns Pappan i det här ? Försök få till ett samtal med Pappan och bonusmamman om hur det ska bli bra för barnet utan förvirring . Det är inte OK att göra så här mot dig eller barnet . De som säger att du ska se mellan fingrarna har ingen aning om hur det känns att bli exkluderad som Mamma . Jättebra att barnet har många vuxna omkring sig som älskar det men Mamma är alltid Mamma och det måste respekteras .

Anmäl
2015-10-23 11:47 #8 av: Pytteliten

Likaväl som man kan ha flera mostrar och farbröder så kan man ju numer ha flera mormödrar. Jag tror att vi måste släppa en del och inse att det är nya tider nu. Är verkligen arvet så viktigt? Funkar det för barnen att säga mormor så låt dem för guds skull göra det. Far dina barn illa så är det viktigt att du agerar, men de mår säkert inte bra av er konflikt, så gör den inte större än nödvändigt! Tänk efter vad du gör för din egen skull och vad du gör för barnens skull.

Anmäl
2015-10-23 13:28 #9 av: [Ruffsetuss]

#8 Har du varit i den situationen själv ? Inta bra att göra barn förvirrade , liksom Mamma och Pappa finns det bara en Mormor och en Farmor ev. Nya partners till Mamma och Pappa bör kallas vid namn även deras släkt . Det handlar om att inte vara gränslös som vuxen . Jättebra att barnet har fler vuxna omkring sig som bryr sig men de mår bra av att veta vem som är vem .

Anmäl
2015-10-23 15:03 #10 av: Pytteliten

#9, "Bör kallas vid namn" Källa till det? Jag vet flera barn som har mer än en mamma och pappa också, och det fungerar alldeles utmärkt! Bl a barn som bor i fosterhem men har kontakt med sina biologiska föräldrar. Då blir det mamma Karin och Mamma Britta, precis som man säger om mostrar som man ju kan ha flera av. Jag har också en kompis som helt på eget bevåg som tonåring har börjat kalla pappas nya för mamma. Som jag ser det handlar det mer om revirhävdande och att man känner sig hotad från ena sidan. Gör man ingen grej av det så är det inte alls märkvärdigt! Det är viktigt för barnen att kunna känna sig delaktiga i båda familjerna där det vistas. Vi vuxna ska medverka till det och inte hindra!

Den som själv är uppvuxen i kärnfamilj tycker att det är konstigt med två familjer, men för de som lever i det är det inget märkvärdigt alls. 

Anmäl
2015-10-23 16:39 #11 av: [Ruffsetuss]

Det är min åsikt efter att varit i en sådan situation både med barn och barnbarn , där det blev mer än förvirrat för barnen , de hade inte valt att kalla någon annan för Mamma eller Pappa utan de var endel av de vuxna som tyckte det skulle vara så , där hade barnen inget att säga till om . Så där har du min "källa" . Är själv skilsmässobarn och vi kallade våra föräldrars nya partner vid deras förnamn , så gjorde vi barn i föregående äktenskap, även den nya partnerns barn. Så igen frågar jag har du själv varit i den situationen ?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.