Allmänna artiklar

När den ena förälder väljer att ta med sig barnen.

2009-08-01 03:19 #0 av: Mirjami-78

När två vuxna människor väljer att gå varsin väg är det inte alltid det lättaste. Ibland finns det bara ingen annan utväg, utan det bästa är att lösa det så. Ja, enklare är det ju inte då det finns barn med i bilden...

  • Hur ska det bli med barnen?
  • Vem ska ta hand om dem?
  • Hur kommer det se ut för dem?

Då händer det ibland att den ena föräldern, av en eller annan orsak, väljer att ta med sig barnen och gå under jorden eller lämna landet. Såklart blir det en stor chock för den föräldern som blir kvar och även för barnen som då blir tvungna bryta upp från sina vanliga liv och anpassa sig till något nytt, som de kanske inte vet så mycket om. Ibland så kan det handla om att komma till ett helt främmande land där barnen kanske inte känner till allt de nya - kulturen, människorna och en hel del annat. När den andra förälder upptäcker att barnen är borta så blir det såklart en chock för henne/honom.

  • Vart har de tagit vägen?
  • Är det vid liv?
  • Hur mår de?

Sedan blir det såklart allt spårningsarbete som är tidskrävande - och även kan bli dyrt. Man kanske blir tvungen att resa till ett land där man inte känner till allt, där det är andra lagar än vad vi har här i Sverige. Är ens barn gömda i Sverige blir det så klart lite lättare då man kan lagarna och vet att, hittas de så får man hem dom igen.

Vad får då en förälder att bära sig åt så här?

Tror många gånger att det kan handla om ren egoism. "Jag ska ha min barn ensam." I andra fall kan det hela handla om att skydda sina barn från den andre föräldern. Kan även finnas kulturella skäl till varför man gör som man har gjort. Ja, skälen kan vara väldigt olika!

I Sverige är det så klart olagligt att föra bort ett barn mot den andra förälderns vilja, då man har delad vårdnad. När man åker fast för detta kan man bli straffad enligt lagen.

Skriven av Pia99

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl
2009-08-03 01:51 #3 av: ingann

Jättebra artikel! Jag har en halvsyster som blivit av med sin dotter till nåt arabland men efter något år fick hon tillbaka henne med hjälp av rättsväsendet:)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-08-03 01:56 #4 av: Mirjami-78

Tack Ingann. Ja hamnar barnen i ett annat land kan det bli väldigt svårt i vissa fall att få dem hem igen, då det oftast är andra lagar i det landet. I många länder är det pappan som har vårdnaden om barnen och mamman har då inte så mycket att säga till om, och det försvårar ofta arbetet att få tillbaka barnet/barnen.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.