Vardagen

Underlätta för synskadade

2008-09-09 14:04 #0 av: Asa-N

Det finns en hel del synskadade här på iFokus. De har lite problem att läsa på sajterna. Mycket kan vi andra medlemmar göra för att underlätta för dem.

Underlätta för synskadade när du skriver

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg.

När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Anmäl
2008-10-28 08:34 #1 av: Tatsja

Även för seende är alla dessa punkter, frågetecken och förkortningar jobbiga. Vissa förkortningar förstår jag inte. Får lov att fråga sonen. Det går lika bra att skriva ut hela ordet. Vill man markera något istället för frågeteckan och punkter, så går det bra ändå med det skrivna ordet.

Dessa smiley som finns här vid inlägget går bra att använda. För pekaren över

Flörtså läser skärmläsern vad den betyder. Tänk på att kolla innan ni använder andra smileys. Finns ingen text? Använd inte.

tatjsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.