Vardagen

Husdjur

2008-07-23 10:13 #0 av: Asa-N

Dagen kommer när barnen börjar tjata om att de vill ha husdjur. Vad ska man som förälder tänka på när det gäller eventuellt införskaffande av husdjur?

 

Husdjur är något som de allra flesta barn någon gång kommer att vilja ha.

Jag är den första att skriva under på att det är jättemysigt med husdjur men alla tycker inte det, det är jag lika på det klara med. Det finns de som har allergier av olika slag, men det brukar gå att knixa sig runt det då det finns djur som passar de flesta. Själva har vi guldhamstrar, dvärghamstrar och gerbiler vilket jag berättar mer om lite längre ner här.

Men innan man skaffar ett husdjur så är det en hel del man bör tänka på. För det första så är det ju alltid du som förälder och vuxen som har det yttersta ansvaret för vilket djur som än införskaffas, det kan man aldrig lägga på barnen. Nästa tanke är att man mycket noga funderar igenom vilket djur som passar in i familjens situation/konstellation. En katt blir ju t.ex. uppåt 20 år gammal, en hund ca 10-15 år så det är ju ett tag framåt i livet som man har ansvar för det djur man skaffar.

Ett mycket trevligt djur att skaffa åtminstone som förstagångsdjur är en Guldhamster. Det är ett trevligt och mycket socialt djur. De lever i ca 2 år. En guldhamster kan man köpa i en zoo-butik för ca 150:-. "Problemet" är att dessa hamstrar i allmänhet kommer från en grossist och är därför aldrig hanterade. Man kan också välja att köpa en direkt från en privat uppfödare, då får man räkna med att priset ligger på ca 200:- men då får man en garanterat frisk hamster som är hanterad och i stort sett helt tam från början.

Guldhamstrar är solitärer och ska enligt gällande lagstiftning senast vid 8 veckors ålder bo i egen bur.

Det är inte speciellt dyrt heller att hålla sig med en hamster, ca 50:- i månaden har jag räknat ut att det kostar.

Om det är det allra första djuret så kan man med fördel ta en hona eller hane som gått i avel hos en privat uppfödare. Dessa djuren är supertama och självklart mycket välskötta. Detta gör att barnen kan kela med hamstern direkt.

Gerbiler, eller ökenråttor som de ofta kallas är lite livligare. De bits ytterst sällan. De går att få lika tama som guldhamstern. Personligen rekommenderar jag inte gerbiler till barn under 10-12 år, detta då de är så rackarns kvicka Gladmen det är självklart individuellt.

 

Länkarna här ovan går dels till min hemsida med våra hamstrar och gerbiler och dels till Svenska hamsterföreningen där man i vänstra kolumnen finner de registrerade uppfödarna i Sverige tillsammans med en massa annan information. Det går självklart även bra att ställa frågor till mig.

 

På bilden ser ni Alladins Ego-Boy, vår egenuppfödda guldhamster. Han är mörk normalfärgad långhårig satin.

 

 

 

Här har vi Mapilamis Lilly Pop, vår långhåriga silversobel-tjej.

 

 

 

Relaterade länkar

 

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-07-23
Anmäl
2008-07-23 10:16 #1 av: Asa-N

Jag hoppas att ni medlemmar som har andra djur kan berätta lite om dem så vi får lite blandad information om husdjur :o)

Anmäl
2008-07-23 19:41 #2 av: [mia-38]

Jag har tre katter...alla med helt olika personligheter...Den ena tjurskallig som attans men ganska kelen av sej...Kan va väldigt tuff i humöret...

Den andra är sockersöt o charmar alla som kommer i hans väg. Ett plåster just nu på mej..viker inte en tum från min sida...

Den sista en liten latmask som gärna bara äter o sover o busar..hahahah....

Ni hittar dom i mitt fotoalbum....vill inte lägga upp alla tre här... 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-07-23 19:49 #3 av: LeTigre

Här hemma bor två katter samt en flock tamråttor (honor).

Katter känner väl de flesta till rätt mycket om, men är tyvärr ett djur som ofta införskaffas alltför lättvindigt. Katter lever mellan 10-20 år och kräver därför ett mycket långvarigt engagemang från sina ägare. Katter är också relativt dyra i drift då de kräver mat specifikt producerad för deras näringsbehov samt kattlåda med sand, kastrering (en absolut rekommendation för alla djur som inte ska gå i planerad avel, det finns alldeles för många katter redan och dessutom mår katten själv bättre av att slippa hormonerna), försäkringar (ett måste då veterinärskostnader ofta blir dyra) samt årliga vaccinationer. Däremot är själva dagliga skötseln av en katt enkel då de är väldigt självständiga, påfyllnad av mat och vatten, byte av kattlådor samt eventuell päls/klovård vid behov. Katter blir dock mycket tama och är till enormt stor glädje för både stora och små.

Katt bör skaffas antingen då barnen är mycket små, innan krypåldern, eller då de är över 4-5 år då småbarn helt oavsiktligt kan skada en kattunge för livet med sina starka nypor och det är svårt att hålla katten och barnet från varandra.

Råttor är en annan femma. De lever i ca 2-4 år och är mycket nyfikna och intelligenta djur. Honor är mer aktiva och nyfikna än hanar som ofta kan vara lata och mer gosiga. Råttor måste hållas i flockar om minst två (enligt lag) men helt 3-5 individer av samma kön. De kräver stoor bur med massor av aktiverande och stimulerande inredning som byts ut ofta. De behöver också få komma ut ur buren ofta, helst varje dag. De äter dels torrfoder som man med fördel blandar själv av tex müsli, fröer, torkad frukt och nötter och dels färskmat (1-2ggr om dagen) bestående av tex kött, fisk, kyckling, pasta, ris, ägg, barnvälling - och massor av grönsaker. Familjens rester (förutom alltför fet/kryddad mat) fungerar utmärkt! Råttor kostar ca 30-150kr på djuraffären men den grossistaveln bör inte stödjas då den ur djurrättssynpunk är vidrig samt då den producerar djur som inte blivit hanterade från födseln, oftare blir sjuka och/eller får beteendestörningar. Hos Svenska Råttsällskapet (SRS) finns en mängd registrerade uppfödare och här inne på Råttor i Fokus finns också andra seriösa sådana som man istället kan vända sig till samt en uppsjö av information om skötsel och annat. Hos en seriös uppfödare får man räkna med att betala 2-300kr för en råtta. Buren är en stor kostnad, räkna med ca 1500kr, allt i trä bör undvikas då det snabbt luktar oerhört illa. Maten går på ca 100kr/mån för en flock som min på tre honor och bottenmaterialet på ca 50kr (kutterspån bör undvikas då det kan irritera råttornas känsliga luftvägar, papperspelletsen toa-lätt som finns på alla stormarknader är ett bra och billigt alternativ). Man bör alltid ha en buffert på ca 3000kr för veterinärsbesök då råttor är livliga och känsliga djur som då och då råkar ut för olyckor och/eller blir sjuka. En buffert är ekonomiskt sett bättre än försäkringar när det gäller kortlivade djur som råttor.

Råttor passar inte till barn under 10-12 år, de kräver ett stort engagemang och ansvar från sin ägare pga sin höga intelligens och stimulansbehov samt sin tendens till sjukdomar. Om ditt barn vill skaffa råttor (kom ihåg - alltid minst två!) råder jag dig till att läsa på ordentligt, inne på vår ifokus-sida finns mycket information.

Anmäl
2009-02-15 04:52 #4 av: ingann

Husdjur har alltid varit en del av mitt liv då jag är uppväxt i en uppfödning av Cavalier King Charles Spaniel. När jag var riktigt ung, innan mamma startade sin uppfödning, hade vi flera st Schäfrar. Katter har också alltid funnits i vårat hem. Vid 11-12 års ålder fick jag en alldeles egen hund:) En Engelsk Cocker Spaniel vid namn Max. Han var mitt allt då och vi tillbringade många timmar på brukshundsklubben.

När jag flyttade hemifrån (när jag skulle fylla 16 år) skaffade jag ganska omgående en katt, när jag fyllde 18 (har jag för mig) fick jag en ökenråtta av en kompis. Katt är det djuret jag i princip aldrig varit utan.

När jag var gravid med mitt första barn fick jag genom en annons min första raskatt:) En blå perser vid namn Kurt. Han var den mest underbara katt man kan tänka sig.. Barnen kunde göra precis vad de ville med honom och han bara låg kvar och spann. När han var 12 år fick han först flera små strokar som veterinären trodde var vingelsjuka så han behandlades mot det men sen kom en stor stroke som gjorde att vi var tvugna att låta honom somna in. Hela familjen var helt bedrövad och vi bestämde oss för att aldrig mer skaffa ett djur.

4 månader senare (okt -04) flyttade vi till Degerfors (från Enköping) och träffade en uppfödare av Norsk Skogkatt... Då dröjde det inte länge (feb -05) innan denna lilla tös kom till oss:)

 

2,5 år, i augusti -07 senare flyttade vi till större lägenhet och ansåg att vi hade plats för denna lille kille:

 

När ca ett halvår gått tyckte jag det var dags att förverkliga min dröm om en liten vovve också så i december -07 kom även denna kille till oss:

 

 

Nu är det tillräckligt på djurfronten tycker jag Flört

En bild på alla 3 som de ser ut nu:

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-15 09:19 #5 av: Asa-N

Ja det är underbart med djur och jag kan inte tänka mig att vara utan dem. Fast jag föredrar små gnagare samt majsormar :o)

Anmäl
2009-02-15 09:28 #6 av: Tatsja

Jag är en hundmänniska. Min avatar visar lilla Pento. Taxen som blev hela 16 år. Sen har jag Tatsja. Blandning mellan bordercollie/karelsk björnhund. Hon som bara är full i sattyg. Kan inte tro att hon är 9, inte månader utan år. Fast ibland kan jag inte annat än skratta åt henne.

Hon äter allt och då menar jag allt. Även icke ätbart, som mattes glasögon. Handdukar, papper, kepsar med mera. Men hon är min goa vingmutter.Glad

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-15 09:29 #7 av: Gullan402

Vi har 2 hundar och 3 katter, barnen är 9 och 5½ år. Barnen är med och sköter om, tränar och  leker med djuren. Till viss del delar vi på ansvaret men i huvudansvaret har jag som mamma och vuxen.
Jag tror att det är bra för barnen att växa upp med djur och få en relation till dem. Det lär barnen empati för andra individer och lär dem att ta ansvar.
Stora flickan blev mobbad i sin förra skola och då blev den första hunden automatiskt hennes bästa vän. Han hjälpte henne genom den svåra tiden. Det finns inget bättre än en hund som älskar en villkorslöst och inte ser till yttre attribut eller ens ekonomiska ställning i samhället.
Inte för att vi tränat hundarna till vakthundar men de gör att man känner sig säkrare.
Det man ger sina djur får man igen hundrafalt.

Anmäl
2009-02-15 14:43 #8 av: russigabettan

Här hemma finns det två katter, en kanin och fram till separationen hade vi även en en hund som A tog med sig.. Utöver det så har vi ett Gotlandsruus i mina föräldrars stall.

Jag älskar katter, de är okomplicerade att ha och inte svårt att skaffa vakt åt om man ska bort, värre är det med kaninen och ja ponnyn, vad säger man DYRT som fasen att ha häst, men värt varje krona. Hoppas att vi klarar av att ha henne kvar nu när läget är som det är.

Skulle gärna ha hund igen, men en liten ras som är lättare än den Alaskan Husky vi hade, de kräver obegränsat med motion varje dag. Just nu känns de djur vi har fullt tillräckliga, vi måste hitta normala rutiner åt oss själva och få ekonomin att fungera innan v tar itu med fler djur.

Anmäl
2009-02-15 15:24 #9 av: Lilacbower

Jag och mina barn ägs av två systrar. De är äkta bondkatter från värmland. De verkar trivas alldeles utmärkt här i småland hos oss. Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.