Allmänna artiklar

Pick-nick-mat

2008-05-24 11:21 #0 av: Asa-N

När man ska på utflykt en hel dag så behöver man ha med sig mat. Här tipsar jag lite om mat och annat.

Att fixa en pick-nick är ganska enkelt om man tänker efter lite före och planerar lite. Gör man det kan man lätt vara borta en hel dag utan att behöva släpa på stora klumpiga kylväskor och dylikt.

Den bästa investering jag gjorde när dottern var liten var när jag köpte mig ett stormkök, se bilden, ett Trangia-kök. Det var "dyrt", ca 350:- då, men jag har inte ångrat det en enda sekund och som jag har använt det!! Nu i våras slog jag på stort och köpte gasol-brännare till det, något jag önskat i flera år men det kostar 395:- så därför har det fått stå åt sidan, men nu gav jag mig det i födelsedagspresent *S* Gastuberna till den finns i olika storlekar, en för 49:- som räcker till att koka ca 15 liter vatten och en för 79:- som räcker till det dubbla, de räcker alltså ganska länge för det går fort som bara den med gasol.

Det finns ju självklart en brännare med köket när man köper det, i mitten av bilden, till det använder man T-Röd. Nackdelen är att dels sotar det förskräckligt så man måste använda svinto för att få kastrullerna rena på utsidan och dels kan man inte lika lätt fylla på den.

Det finns en otroligt superviktig regel när man använder T-Röd och det är att ALDRIG hälla i spriten i en het brännare, då blir det explosion med ödesdigra konsekvenser.

Men det är lätt att få det svalt, ställ det bara vid strandkanten i vattnet, det svalnar på knappt en minut. Ställ bara botten av brännaren kallt så är problemet löst. Brännaren plockar man upp med "Ta-mojen"  (handtaget)  så man inte bränner sig. På vintern ställer man bara brännaren i snön.

Bland Trangia-köken finns olika storlekar och utförande, men de 2 jag rekommenderar är dels T27-3UL för 1-2 personer och T25-5UL för 3-4 personer. Det är T25-5UL på bilden i artikeln. Länk till naturkompaniet finns här brevid. Gå in på Uteliv och därunder kök/tillbehör.

Med detta köket i bagaget så brukar jag ta med pasta eller pulvermos och till det packar jag t.ex. djupfrysta köttbullar, djupfryst korv, djupfrysta hamburgare eller en djupfryst korvstroganoff eller ja vad som helst som är fryst som funkar som kylklamp tills det är dags att laga maten.

Annat som funkar bra till pasta är bacon som inte behöver frysas då det är så rökt, kassler. Till detta kan man köpa en tetra ostsås t.ex. eller ostsås på påse som också är jättegod. Kassler eller bacon kan man då lägga i ostsåsen så får man en pasta med ostsås och kassler/bacon. Både bacon o kassler är ju billigt. All rökt/saltad chark är bra då det håller bra och inte blir härsket. Vanlig korv, köttbullar och dylikt tar man alltså med djupfryst.

Har man inte ett stormkök så kan man med fördel köpa en av dessa billiga engångsgrillar. MEN det är vissa saker man bör tänka på när man använder dem som jag alltför ofta ser att folk inte gör. Ställ aldrig en engångsgrill direkt på gräsmattan eller ett berg, det blir så varmt att gräset under dör och i värsta fall tar eld och berg spricker. Orsakar man en spricka i ett berg i ett naturreservat t.ex. så blir man skadeståndsskyldig!! Inte många som vet om det. Ställ aldrig en engångsgrill i gräset utan ställ den på den ställning som medföljer grillen på grus eller om ni är på ett berg, lägg stenar under.

På dessa engångsgrillar kan man grilla såväl kött som korv hur bra som helst. Köttet lägger man lämpligen i marinad i en plastpåse som man knyter till och lägger i en burk så inte påsen går sönder, men du slipper diska burken!! Denna burk lägger man då brevid en av de frysta saftflaskorna ni kunde läsa om i "Semesteraktiviteter".

Pastasallad med korv/kassler/köttbullar är också utmärkt att ta med kallt. Men tänk på att inte ha i någon matolja eller dylikt, det härsknar fort om det är varmt ute. Ta istället med ketchup.

Fyll gärna på här under med egna tips på pick-nick-mat.

Relaterade länkar

 

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-05-24
Anmäl
2008-06-27 20:14 #1 av: Asa-N

Om min dotter får välja så är köttbullar o pulvermos bland det godaste som finns när man sitter ute och äter :o) och jag är benägen att hålla med henne :o) det är hur gott som helst.

Anmäl
2008-08-02 11:14 #2 av: Susann56

Här kommer ett gott tips.

Gör en pannkakssmet på 4 ägg,2,5 dl mjöl,6 dl mjölk och en nypa salt. In med den i ugnen på en ugnsform ca 20 min 225gr.

Stjälp upp den på bakpapper. Bre ut din köttfärsröra och rulla ihop allt.

Det är gott både varmt och kallt.Mina killar älskar när jag gör denna mat.En god sallad till är inte fel.

Anmäl
2008-08-02 15:38 #3 av: Asa-N

#2 Åh det lät smarrigt, det ska jag testa nästa gång :o)

Anmäl
2008-08-06 23:33 #4 av: ryttarn

Under sommarhalvåret, dvs från början av Aprill till mitten av oktober :-), äts det mycket picknikmat här. Att vara ute med ett gäng ungar och en hög ponnytravare på landets olika travbanor kräver att man fixar mat själv annars blir man snart ruinerad.

Våra favoriter brukar vara tacho sallad eller kasler med potatissalad. som omväxling byter vi ut kaslern mot rostbiff eller skinka ibland. Potatissalladen gör jag själv för kommer jag med köpt potatissallad rynkars det på näsor både här och där.

Trangiakök har jag inte använt på travtävlingar men skall nog testa det i höst. Jag är mer eller mindre uppvuxen med triangiakök då min familj var scouter och inbitna fjällvandrare. Så jag vet precis hur potatismos kan smaka om brännaren har läckt t-sprit i grytan.....bläääää..... Min favo på triangiakök har alltid varit kötbullar och snabbmakaroner :-)

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-08-07 06:50 #5 av: Asa-N

#4 t-sprit i maten är lika med att kasta maten *S* jag investerade i en gasolbrännare till mitt kök, då slipper man all hantering av t-röd :o)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.