Vardagen

Singelförälder = Supermänniska??

2008-04-28 23:35 #0 av: Asa-N

Måste man vara supermänniska för att vara singelförälder? Måste man alltid vara glad? Måste man alltid vara pedagogisk?

Att vara förälder är ingen dans på rosor men att vara ensamstående förälder är ännu mindre en dans på rosor. Detta kan de flesta ensamstående föräldrar skriva under på. Har man hela ansvaret för barnen dvs den andra föräldern är mer frånvarande än närvarande så kan det ibland "spetsa" till sig.

Måste man vara den där "super-människan" som aldrig får bli arg, ledsen, frustrera, sjuk..... och så vidare??

Nej den supermänniskan finns inte. På ett eller annat sätt så är det jätteviktigt att få ut "överskottsångan" ibland. Det är inte alltid man kan göra det när inte barnen är närvarande men det kan inte hjälpas. Får man bara ut denna ånga så blir man ju sitt vanliga jag igen. Men det är då viktigt att förklara för barnen att det inte är på grund av dem eller deras fel och att mammor/pappor även de blir arga/ledsna/frustrerade mellan varven. Det bara är så.

Sedan har vi ju "Murphy's lag" som lever och frodas i all oändlighet. När det börjar jäklas så är det inte bara en sak som jäklas utan det brukar "klumpa ihop" sig och komma i stora sjok.

Men det viktiga är att vi kommer ihåg att vi är människor av kött och blod med känslor, inga supermänniskor.

Har man tur har man någon som kan ta hand om barnen när det händer, men det är ju inte alla förunnat.

Har man tillgång till egentid en eller ett par gånger i månaden så är det guld värt, då man kan göra det man själv vill och har lust med. Äta när man är hungrig, äta det man vill, sova när man är trött, ligga på sofflocket och läsa en bra bok eller något annat man tycker är trevligt. Så mycket mer behövs egentligen inte för att ladda om batterierna.

Är barnet/barnen hos den andra föräldern kontinuerligt så har man ju sin tid, men alla har ju inte det. Då är de fantastiskt om man har någon kompis eller mor-/far-föräldrar som kan ställa upp ibland så man får lite egen tid.

Fortsätt gärna diskutera detta i forumet och kom med förslag, berättelser, tips.... ja allt som rör detta. Kanske kan vi på något sätt hjälpa varandra eller rättare sagt hjälpa dem som inte har några anhöriga att lämna barnet/barnen till? Jag kan mycket väl tänka mig att "hysa" in ett par "illbattingar" här en helg så att mamma eller pappa får en ledig helg.

 

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-04-28
Anmäl
2008-04-28 23:41 #1 av: Asa-N

Jag tänkte skapa ett forum för medlemmarna som heter "Barnpassning" där kan du skriva in när och om du behöver barnpassning och var i landet du befinner dig. Sedan kan den vidare kontakten tas via pm.

Skapar i det forumet även en tråd för oss som kan tänka oss att ha någons barn över en helg t.ex. så de som behöver hjälp kan söka där.

Anmäl
2008-04-29 00:49 #2 av: LeTigre

Bra idé, då kan vi agera stödfamiljer åt varandra :)

Anmäl
2008-04-29 08:45 #3 av: martdat

#1 Superbra ide!, själv har jag ju egen tid men vet hur viktigt det är,

Min dotter har kontaktperson genom soc, jusst nu har jag 6 timmar i veckan beviljat, jätteskönt för oss båda, i går var de två iväg och hade skoj och jag fick sitta här vid datorn och bara vara mig själv, slippa tänka på att kriget kan bryta ut på gården när som hellst.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-04-29 09:43 #4 av: Asa-N

Ja jag har ju egentid också samt att min dotter är nästan 15 år och ganska så självgående. Så jag kan mycket väl tänka mig att ta hand om ett par "illbattingar" över en helg  eller bara en dag om så önskas. Ska nog kunna hålla dem sysselsatta, jag har ju nära till skog o natur så vi kan gå på kotte-safari eller liknande :O)

Anmäl
2008-05-02 09:58 #5 av: blondifire

skulle vara så skönt om man kunde göra så..både jag o min lilla tös skulle behöva till ifrån varann...jag tror det gynnar oss båda,,just nu är det hon o jag 24/7 visst hjälper dom stora till ibland men det är liksom inte deras ansvar heller,dom har ju sitt liv...

sen kan jag ha andras barn ibland med...här är ständigt fler barn än jag eg har(sterilisering hjälpte inte,ha-ha!). nää ,ärligt,jag är så glad att dom vill vara här hemma..

Anmäl
2008-07-02 23:09 #6 av: Asa-N

Ja det är ju även nyttigt för barnen att vara borta från föräldrarna mellan varven faktiskt. Det bidrar till deras utveckling. Nu menar jag inte att föräldrarna är "muppar" på något sätt, utan det blir ett avbrott i vardagen och öppnar nya dörrar. :o)

Anmäl
2008-07-03 08:21 #7 av: [mia-38]

Hej...

Jag har en tråd som heter "Gör jag fel?" på Relationer...Där skrev jag får nån månad sedan om att jag behöver egen tid...att ungarna jämt är här..

Har fått en del kritik om att skaffar man barn så ska man minsann inte ha nån egen tid...ungefär så...Jag blir så arg o besviken på dessa människor som skriver så. Visst ska man få egen tid...speciellt när man är ensamstående förälder....och inte har nån att stötta sej på...

Tycker detta med Barnpassning är ett jättebra sätt!!! Kanon...

 MVH Mia

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-07-03 09:38 #8 av: Asa-N

ALLA människor har rätt till egentid. Man är inte livegen bara för att man har barn, de som säger att man inte ska ha det, de vet inte vad de talar om och jag undrar om de har barn själva? Har de det och aldrig har egentid så kan jag inte annat än tycka att de är korkade!!!

Det är definitivt nyttigt för både barn och föräldrar att få längta lite. Den åsikten står jag för till 100%

Anmäl
2008-07-03 22:14 #9 av: [mia-38]

Jaaa..jag håller med dej Asa_N...men enligt denna personen i min tråd så är jag inte berättigad till detta...bara för att min son är så pass gammal....PYTT!!!Man behöver egen tid oavsett hur gamla barnen är....

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-07-03 22:29 #10 av: Asa-N

Ja tonåringar kan vara värre än småbarn så självklart behöver även tonårsföräldrar egentid. Den personen visste inte vad han/hon pratade om.

Anmäl
2008-12-21 23:10 #11 av: Mads

Jag måste säga att JA, ensamstående är supermänniskor Glad Behöver man vara det ? Nej, det tycker jag inte. Klart att orken får tryta och man får bli trött, ledsen och förbannad. Viktigt är det baa tycker jag att barnen inte drabbas illa av att man är ensamstående förälder, dvs är jag less och arg på sonens pappa så ska det inte gå ut över sonen. Han är helt oskyldig i det hela & ska helst inte drabbas av att livet inte blev som jag trott & tänkt.

Fast jag tror nog att jag anstänger mig det där lilla extra eftersom det bara är jag här, gråter när sonen somnat osv..Men visst kan jag tappa tålamodet ibland och behöver en kort med effektiv time-out på toaletten Flört

Amor Vincit Omnia

Anmäl
2008-12-22 09:00 #12 av: Tatsja

Egentid måste man få ha. Tyvärr sitter nog gamla fördomar kvar hos många människor. Mor får aldrig sitta syssellös. Om hon sätter sig ner, så ska hon lappa kläder eller ha ett handarbete i händerna.

Sen denna syn som många killar har, kvinnan ska stå bakom spisen och föda barn. En kvinna som är 10 meter från spisen, är på rymmen.

Tyvärr är det så att den äldre generationen har dessa fördomar. De är uppfostrade att kvinnan ska göra allt.

Jag har försökt att uppfostra mina pojkar att göra saker i hushållet. Den ena älskar att ha rent, laga mat och så. Den andra har lyssnat för mycket på far och farmor för mycket och har synsättet att han är bilmek och ingen kock.

Nu när han blivit ensam och har sin dotter varannan helg, så chockade han mig när han önskade julklappar. En kokbok, mamma.

Hoppas verkligen att han ändrar sitt synsätt.

Vi kvinnor måste se till att få lite tid för oss själva. Även om det bara är att sitta i lugn och ro i 10 minuter, utan att tänka på något. Ett skönt bad med lite tända ljus, fin musik.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-01 16:41 #13 av: ingann

Egentid skulle vara underbart att ha! Helt barnledig (förutom när de är i skolan) har jag inte varit sedan jag fick min första son för 16 år sedan och det känns. En period hade de kontaktfamiljer men det passade aldrig in så de var borta samtidigt tyvärr. De få gånger man kunnat gå ut på krogen eller nåt har jagalltid haft barnvakt hemma så det är bara några timmar man fått ändå.

Nu är de 16 och 12,5 år så om 10-15 år sådär när de flyttar hemifrån räknar jag med att få egentid:) Fast då kanske man hunnit få barnbarn istället Flört

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-03 09:13 #14 av: Tatsja

Alla behöver egentid, Oavsett om man har små, stora barn eller inga alls. Det är en självklarhet att barnens mor måste få lite tid för sig själv. Även om det bara är 10 minuter eller 1 timme. Annars orkar man inte.

Jag har ju stora barn. 36, 32 och 29 sen barnbarn, Kan ju även tänka mig att hjälpa någon ensam mamma att få lite egen tid för sig själv.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-03 12:58 #15 av: Mads

Ja egentid...drömmer mig bort och tänker att jag har sådan..Flört

Jag har ju tiden på kvällen när lillfisen somnat men kan ju inte gå ut och göra nåt utan är låst hemma i lägenheten och oftast orkar ingen komma över för alla har sitt med egna familjer. Ensamt värre.

Du är för go Tatsja som kan tänka dig ställa upp så för andra!


Kram

Amor Vincit Omnia

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.