Vardagen

Veckopeng vs. månadspeng

2008-03-08 08:08 #0 av: Asa-N

Vad ska man ge barnen? Vilket är bäst, veckopeng eller månadspeng? Ska barnen göra något för att få sin slant?

 

 

I många hem är det en never-ending story, barnen och deras fickpengar. I grund och botten måste man ju utgå från de tillgångar som finns i hushållet, vi talar om ensamstående föräldrar här. Så det finns lika många lösningar som det finns hushåll.

 

Men det är viktigt att barnen har en egen slant att handla för, inte minst för att lära sig att allting kostar och vissa saker kostar mer än andra. Och lära sig att pengar tar slut om man inte passar sig.

Jag ska berätta hur vi löst det här hemma hos oss.

Diskussionen kom första gången upp när dottern började skolan. Då körde vi med veckopeng tills hon vart 8 år och vi skiftade till månadspeng. Hon skulle få 50:- per månad (2001) och för att få det så skulle hon gå ut med soporna, hålla undan från golvet i sitt rum och hon skulle vara hemma vid den tid som var satt. Inga svåra saker alltså. Detta funkade utmärkt. Denna 50-lapp fick hon handla vad hon ville för, lördagsgodis köpte jag utöver det.

På ett föräldramöte det året så kom detta ämne upp till diskussion, veckopeng vs. månadspeng, och jag berättade hur vi gjorde. Detta smittade av sig på åtminstone 3 föräldrar, alla ensamstående, och funkade lika bra hos dem. Nu hade jag tur att det var de föräldrarnas barn som min dotter mest var med så tack vare detta så vart det aldrig några diskussioner om att xxxx fick mer än henne och tvärt om.

När dottern vart 10 år så ville hon ha mer. Vi höjde då till 100:- i månaden, men lade då till några "sysslor", hon skulle duka på och av matbordet och hon skulle se till att diskstället var tömt på ren disk.

Påpekas bör att man får påminna barnen om deras sysslor Räcka ut tunganför när det gäller dessa sysslor så har barnen teflonminne!!!

När dottern sedan vart 12 år så vart det nya "förhandlingar". De landade på 200:- per månad plus att jag tankade hennes mobil och sysslorna som lades till var dammsuga lägenheten 1 gång per vecka samt hänga tvätt.

Nu ska jag påpeka att dottern aldrig varit emot att hjälpa till. Vi har haft samtal om att jag jobbar heltid och ju mer hon hjälper till desto mer tid får vi tillsammans till annat, samtidigt som jag förklarat att vi föräldrar är inte några tjänstehjon till sina barn utan lever man tillsammans under samma tak så hjälps man åt med de tråkiga sysslorna för att få tid till att göra roliga saker.

Nu här i februari så kom frågan om höjd månadspeng upp på bordet igen, de hade diskuterat detta i skolan (bra) och hon berättade att det varierade väldigt i klassen hur mycket pengar klasskamraterna fick och att hon tyckte att en del fick oskäligt mycket!!! Ja hon sa så :o)

Hennes argument för att få 500:- i månaden var att hon ville kunna köpa lite kläder själv bl.a. Ok sa jag men då gäller följande, jag ska inte behöva påminna dig om dina sysslor här hemma, de ska göras ändå samt att du får ta hand om disken 2 ggr per vecka. Det var ok för henne. Självklart behöver hon inte köpa vinterjackor och sådana "tyngre" saker för sin peng, men vill hon köpa en t-tröja trots att hon har femtioelva stycken i byrålådan så kan hon göra det, men när pengen är slut så är den.

Jag sa också att då får du tanka mobilen själv också.

Jag har därför skaffat henne ett bankkort och konto i samma bank som mig så fr.o.m denna månad så för jag över 500:- till hennes konto. Jag vill inte att hon går omkring med 500:- i kontanter på sig.

Detta är det sätt som funkat och funkar här hos oss men jag tror inte det funkar hos alla. Man måste utgå från de förutsättningar man har. Jag har bara ett barn och jobbar heltid, har man fler barn så blir det ju andra förutsättningar. Denna artikel är mer tänkt att ge en idé om hur man kan lösa det.

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-03-08
Anmäl
2008-03-08 18:32 #1 av: martdat

Ja det är väldans olika vad barn har i rummelpengar, här hemma har vi ingen månads elr veckopeng, prövade ett tag, då skulle hon få 20 kr i veckan med villkoret att hon skulle plocka upp på rummet en dag i veckan så jag kom fram med damsugarn, detta misssköttes så sen bestämmdes att hon skulle få betalt 20 kr om hon städade sitt rum , det funkar bättre även om det egentligen är samma sak, hehe, dessvärre börgade hon städa  varje dag så det var lite liv om att jag bara ville betala en städnng i veckan, mer skulle jag aldrig kunna lova henne för jag har helt enkelt inte råd, men det går tack och lov bra än så länge,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-03-08 18:44 #2 av: Asa-N

Nej man får anpassa det efter ekonomin. Nu får jag bra underhåll av hennes pappa och tjänar skapligt själv, men inte är det några sjöar av pengar att ösa ur... :o/ Men hon får ju betala mycket själv nu som jag förut betalat så det går väl i slutänden på ett ut.

Anmäl
2008-03-09 01:12 #3 av: LeTigre

Vi har precis för någon vecka sedan börjat med veckopeng lite på skoj, sexåringen får fem kronor varje lördag och lillebror på 4 får 2kr + att både hon och lilllebror får fem kronor var som de får köpa lördagsgodis för. Bra träning i att räkna också faktiskt! (hur många klubbor för 1kr/st får jag för min femma om jag vill ha godisarmbanadet för 2kr också..hmm.. ;)

Hitills har hon sparat ihop så hon kunde köp en slimehand hon trånat efter  (10kr) medan lillebror har sparat sina kronor i spargrisen :P 

Det roliga är att dottern själv föreslog att hon skulle göra lite sysslor för sin veckopeng: "det är så man gör mamma" upplyste hon mig om..! *asg* Så hon våttorkar och dammsuger numera sitt rum varje lördag.

Anmäl
2008-03-09 11:38 #4 av: ryttarn

Mina barn är ju lite äldre så det är bara rabben som har månadspeng, enligt överenskommelse så sköter hans mor det så just nu har jag lite dålig koll :-) Annars är grundprincipen att from att dom börjar högstadiet tar dom hand om barnbidraget.200:- som "tvångssparas". Äldsta dottern tjänar egna pengar så hon får vara med och betala här hemma istället.

 

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-09 21:36 #5 av: Erindriel

Har så små barn att jag inte tycker detta är aktuellt ännu. Till hösten börjar största förskoleklass och då kanske vi börjar så där lite på "skoj" som LeTigre har gjort.

Mina tankar om hur jag sedan tänker göra är ju att köra veckopeng tills de blir lite större, vet inte exakt när brytet kan passa att bli. Med all respekt för hur andra gör kommer det aldrig bli tal om någon syssla knuten till veckopengen för oss. Jag är av åsikten att hjälpas åt med hemmet är ngt alla gör oavsett och det är allas ansvar, efter förmåga och ålder. Veckopengen är ngt som inte har ett dugg med detta att göra. Personligen komer jag aldrig betala mina barn för att de ska göra ngt som jag anser vara självklart att de gör oavsett, typ. Detta är viktigt för mig, att lära barnen att man gör saker utan omedelbar egen vinning, gör saker för _familjens_ bästa eftersom man är en del av dennna familj och att alla delar är viktiga och bidrag med sitt. Men det är bara min filosofi och mina värderingar. =) 

Anmäl
2008-03-09 22:12 #6 av: martdat

#5 Du har helt rätt! (även om jag går emot mig själv nu) Försöker förklara för dottern att vi måsste hjälpas åt att ´hålla iordning här hemma så vi slipper bo i något som liknar en soptipp, hon hjälper till endel fasst jag får tjata ibland, gnäller hon så säger jag att detta är ingen serviceinrättning utam vårt gemensamma hem.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-03-10 05:41 #7 av: Asa-N

Ja det gäller ju samma här hemma att vi hjälps åt, men de sysslor hon har som "fasta"gäller alltid, men vi hjälps åt här med resten också.

Anmäl
2008-03-10 15:04 #8 av: Asa-N

Sedan föder vi ju upp hamstrar och gerbiler. Och när vi säljer av en kull så blir det ju några kronor extra i kassan, ingen förmögenhet på något sätt men ett tillskott. Då brukar jag alltid ge Malin en extra slant för hon hjälper ju till med djuren. Men det är inget vi överenskommit om, utan det är mer som en bonus till henne, lite extra fickpengar.

Anmäl
2008-03-10 19:44 #9 av: LeTigre

Hjälpa till med det gemensamma hemmet gör ju barnen ändå, de plockar ju tex upp saker (inte bara leksaker utan även annat), torkar bordet efter sig då de ätit, lägger i disken, städar rummet, ger djuren mat, hjälper till med tvätten etc. Sen utöver det ser jag inget fel i att jobba lite extra för en peng. Inte så att jag tycker man ska betala barnen för att göra sysslor de ändå skulle gjort men pga att jag minns så otroligt väl hur stor och vuxen och stolt man känner sig över en slant man tjänat in själv genom att jobba hårt. Har burit med mig den känslan genom hela livet sen och tycker numera att en av de mest belönande aktiviteter som finns är att arbeta hårt och försörja sig själv. (Saknar det, hatar att leva på lån och bidrag!)

Ser inga problem i att kombinera lärdomen om att jobba för pengar OCH principen om att alla drar sitt strå till stacken utan att förvänta sig betalt för minsta syssla.

Anmäl
2008-03-11 01:14 #10 av: Erindriel

Ja, jag ser hur du tänker - och som jag skrev har jag inga problem med hur andra gör. :) Personligen skulle jag dock bara kunna applicera ditt resonemang jobba-hårt-och-tjäna-pengar-och-känna-välbefinnande på om barnen gjorde ngt för ngn annan. Vilket man ju också gör i ett vanligt jobb. Tvättar någon annans bil, sköter någon annan som är sjuk, säljer mat till någon annan, tillverkar bilar som andra köper etc. Så där är jag ju i enlighet med jobba-principen.

Alltså, det som är av största vikt för mig - och detta är en viktig moralisk/värdemässig fråga för mig - är att vårt _gemansamma_ hem är vårt _gemansamma_ ansvar och vi hjälps åt med detta efter förmåga just bara för att det ÄR vi som är familjen och allt där hörande till är allas ansvar. Skulle jag betala mina barn för en "syssla" skulle det isf vara ngt som var enbart _mitt_ och inte hörde till familjen. *försöker komma på ngt* Tja, som att massera mina fötter kanske? *s* Även om det också är viktigt att hjälpa andra med _deras_  helt utan snabb och personlig vinning, så kan det ändå vara okej att betala för detta.

Anmäl
2008-03-12 06:11 #11 av: Asa-N

Som sagt det är självklart att man hjälps åt hemma alla som bor där, men när de kommer upp i tonåren så behöver de lära sig att pengar inte kommer ur kranen. Då tycker jag det är lämpligt att de dem vissa uppgifter som de har ansvar för och sköts de inte så blir det avdrag. Likaväl som att om det görs något extra oombett så kan det bli något extra.

Anmäl
2008-03-12 10:32 #12 av: Erindriel

Jag förstår och har full respekt - gör bara en annan bedömning för min del, utifrån mitt "tänk". Glad

Anmäl
2008-03-13 23:54 #13 av: Sue_Ellen

Åsa jag tycker du har förnuftiga tankar kring det mesta.

Här gör vi på samma sätt med en skillnad man ska inte alltid ha betalt för allt man gör.Som du säger i en familj hjälps man åt.

Anmäl
2008-03-14 05:43 #14 av: Asa-N

Helt riktigt, de ska inte ha "betalt" för allt och så funkar det inte här hemma heller. Malin har, med hjälp av "vår" metod, blivit så mycket mer hjälpsam. Vi har haft våra diskussioner om detta med att hjälpas åt här hemma då det bara är vi två och det har gått hem.

Anmäl
2008-03-14 21:27 #15 av: db-2

Jag gör och resonerar som du Åsa. Det viktigaste tror jag är att man pratar om det (sedan ska barnen självklart ha ansvar som är åldersadekvat).

Anmäl
2008-03-14 22:17 #16 av: Asa-N

Ja här hemma funkar det, självklart har vi diskuterat igenom det innan så båda är med på banan så att säga.

Anmäl
2008-03-15 14:08 #17 av: ryttarn

Detta med att "hjälpa" till hemma....

Här har vi delat upp huset i fyra "städsoner". Varje vecka har man varsitt område. Köket, som är där vi bor, är det två som ansvarar för. Fungerar för det mesta bra men det har ingen koppling till månadspeng eller dyligt utan är ett villkor för att livet skall gå runt. Skulle aldrig funka att jag ensam skulle städa 225kvm, jobbar man heltid eller går i skolan på heltid måste man dela på ansvaret hemma. Vi har även börjat diskutera ansvar för matlagningen under helgerna, idén är att två stycken ansvarar varje helg för att göra matsedel och sedan laga maten, jag ser till att ingridienserna finns hemma.....

Sedan skall givetvis var och en ansvara för ordningen på sitt eget rum, men det anser jag är en självklarhet....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-16 00:08 #18 av: Asa-N

Maten har vi infört här också, en dag i veckan så lagar Malin maten, med min hjälp till viss del. Men detta ser jag egentligen bara som ett steg i min uppfostran av henne, hon måste ju lära sig laga mat :o) så hon inte behöver leva på nudlar den dag hon flyttar hemifrån :o)

Hon börjar bli riktigt duktig måste jag tillstå Skrattande och hon tycker det är kul. Då får hon själv bestämma vad det ska vara till middag.

Anmäl
2008-03-16 06:37 #19 av: ryttarn

Alla ungarna här är duktiga på att laga mat, däremot kanske lite lata ibland..... Tanken med matlagarschemat är mer uppfostring i ansvarstagande (på annat än hästar) än matlagarskola, men så är ju hälften av mina busungar några år äldre....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-16 08:26 #20 av: Asa-N

#19 ja dina är några år äldre. Malin är ju scout men det är ju inga kulinariska höjdare de lagar på stormkök :o) Hon tycker det är roligt med lite mer "avancerad" matlagning och är mycket inne på detta med kryddning nu. Det är riktigt roligt.

Anmäl
2008-03-16 11:31 #21 av: LeTigre
mycket roligt att läsa om hur det kan bli i senare åldrar! Här hemma är vi fortfarande på stadiet att det blir mer jobb när barnen hjälper till (men det får de allt göra ändå) så det är oerhört motiverande att höra att det kommer löna sig i slutändan både för dem och för mig!
Anmäl
2008-03-16 11:41 #22 av: Asa-N

Ja men det går bättre och bättre ju äldre de blir. Förstår att det tar dubbel tid nu när dina är små, men samtidigt är det ju roligt att de VILL hjälpa till :o)

Anmäl
2008-08-15 08:54 #24 av: Asa-N

Puttar upp

Anmäl
2009-02-06 04:40 #25 av: ingann

Jag har i 2 år gett mina barn 500 kr var i månadspeng, då ska de hjälpa mej med en del hushållssysslor också. Detta har de gjort ändå förut eftersom jag har en nervskada så jag inte klarar allt själv.

För ett år sedan, när äldsta sonen fyllde 15, skulle han få en ny dator i present men ville ha en dyrare dator mot att han betalar en del av amorteringen med sin månadspeng. Så förra året hade han 250 kr att köpa coca cola (det enda han köper) för varje månad och 12-åringen 500 kr som han spenderar på gud vet vad;)

I år däremot får äldsta sonen bara 100 kr att röra sig med då han blivit helt hopplös. Han skolvägrar, han gör inte ett dyft hemma.. Allt han gör är att sitta vid datorn. Nu tycker han att jag är jätte-elak som bara ger honom 100 och lillebror 500... Men egentligen får han ju 350 eftersom jag betalar hans del av datorn. Hans lillebror hjälper istället till ännu mer hemma trots att han har fotbollsträning 3 dagar i veckan och handbollsträning 2 dagar i veckan. På helgerna är det ofta matcher dessutom så han är verkligen värd varje öre han får.

Jag ser månadspeng till viss del som lön för arbete...  Skulle jag inte få hjälp av dem skulle jag vara tvungen att söka hemtjänst och då skulle jag inte ha råd att ge dem någonting istället.

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-06 08:45 #26 av: Tatsja

Jag hade ett system som fungerade rätt så bra på mina pojkar. De hade en tavla som de fick skriva in i om de gjorde något. Där stod även vad varje sak var värd. Diska -5 kr, Handla - 3 kr, storhandling - 7kr, Bädda säng 2,kr och så vidare,

Detta var ju på -80 talet. Idag säger de att de hade hjälp av detta. Fick så kallat, jobba för veckopengen. Men flickor brukar hjälpa till mer än pojkar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-06 18:15 #27 av: ingann

jag tycker det är en självklarhet att de hjälper till hemma eftersom det är en förberedelse på vuxenlivet... Iom att de fått hjälpa till sen de var små så vet jag att de klarar sig när de väl flyttar hemifrån:)

#26 i min bekantskapskrets/släkt är det pojkarna som är mest hjälpsamma;)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.