Vardagen

Räcker pengarna?

2008-02-20 22:49 #0 av: ryttarn

För många hushåll räcker pengarna både till vardagliga utgifter, till att unna sig något extra och till sparande. Ensamstående med barn har dock svårt att få pengarna att räcka. I många fall måste man till och med låna för att få ekonomin att gå ihop. Dena artikel är baserad på HUT 2004 samt ett antal artiklar på nätet. Så detta är ett extrakt av många skribenters annalyser.

Att ha små inkomster behöver inte vara bekymmersamt om man samtidigt har låga utgifter. Som ensamstående förälder brukar det dock vara ganska höga utgifter i förhållande till inkomsterna. Har något av barnen dessutom särskilda behov pga sjukdom eller handikapp kan kostnaderna verkligen rusa iväg.
När ekonomer skall annalysera olika gruppers ekonomiska situation är det sällan tillräckligt att enbart beskriva inkomstförhållandena. Ofta är utgiftsförhållandena betydligt intressantare. För det är ju faktiskt inte alltid möjligt att "rätta mun efter massäck". Den mest detaljerade bild som vi har av hushållens konsumtion i Sverige i dag ges av SCB:s undersökning om Hushålllens utgifter(HUT).

Räcker pengarna?
En väldigt viktig fråga får vi inte svar på genom HUT. Även om resultaten visar vad olika grupper i samhället konsumerar och hur konsumtionen förhåller sig till inkomsterna säger HUT ingenting om det är en tillräcklig konsumtionsnivå. Räcker pengarna till att upprätthålla en rimlig standard?
Att det är de ensamstående med barn som har den mest pressade ekonomiska situationen kan dels förklaras av att familjen ska försörjas av bara en vuxen, dels av att pengarna ska räcka även till barnen. Det sägs ofta att familjer med dålig ekonomi prioriterar att lägga pengarna på barnens konsumtion för att de ekonomiska bekymren ska gå ut över dem så lite som möjligt och för att de inte ska behöva avstå från sådant som kompisarna har och gör. Flera undersökningar som gjorts på senare år bekräftar detta.

 

Vad avstår man ifrån?
Vad är det då som hushållen avstår ifrån när ekonomin är pressad? Generellt kan man säga att det vanligaste man drar ner på är kläder och semester. Ensamstående med barn tvingas dock ofta att avstå från eller dra ner på det mesta. Det är också vanligt att ensamstående med barn drar ner på fritidsaktiviteter, telefon, tidningar och tv-avgift, husgeråd och hemtextilier och tandvård. Ca 20 procent av de ensamstående med barn har också fått hålla nere sina boendeutgifter genom att flytta till en mindre bostad eller avstå från att flytta till en större för att pengarna inte räckt. Det är däremot mindre vanligt att man avstår från eller drar ner på utgifter för mat, försäkringar, lokala resor, hälso- och sjukvård och läkemedel. I undersökningen frågade man om i vilken mån man kunde unna sig något "extra". Vad man menar med något extra är givetvis tämligen subjektivt - för ett hushåll kan det vara en semesterresa medan det för ett annat är godis. Resultatet var inte speciellt förvånande. Tre av fyra sammanboende utan barn har alltid eller för det mesta råd att unna sig något extra. I andra änden av skalan finns de ensamstående med barn, varav mer än 80 procent säger sig aldrig eller bara ibland kunna unna sig något extra.

Spara eller låna?
Inkomster ger i sig själva ingen välfärd. Det är först när pengarna används som dom ger nytta och nöje. Detta kan ske direkt efter att inkomsten intjänats eller att pengar lånats. Man kan även skjuta konsumtionen på framtiden genom att spara pengar till senare. Givetvis visar samma undersökning stor skillnad mellan olika hushållstyper. Två tredjedelar av de sammanboende, med eller utan barn, sparar normalt mer än 500 kr per månad. De har med andra ord goda möjligheter att öka sin konsumtion framöver. Av de ensamstående med barn är det däremot drygt 40 procent som ibland eller ofta måste låna pengar för att få ekonomin att gå ihop. Här är det inte större lån, för t.ex. hus- eller bilköp, som man pratar om utan mindre lån för att klara de vardagliga utgifterna. Istället för att ha en innestående välfärds buffert så tvingas ensamstående med barn istället att inteckna sina framtida konsumtionsmöjligheter. När lånen ska betalas tillbaka måste hushållen dra ner på sin konsumtion. Att behöva låna för att få ekonomin att gå ihop är ovanligt i andra hushållstyper. Mer vanligt är det att varken spara eller låna. Av de ensamstående utan barn är det ungefär en fjärdedel som varken sparar eller lånar.

Hur får man det att gå ihop?
När man läser denna typ av artiklar och undersökningar funderar man ofta på hur i hela friden man får det att gå ihop. För egen del tvingades jag på ett tidigt stadium av mitt liv som singelförälder inse att man måste ha koll på utgifterna. Vet man vad man har för utgifter är det oxå mycket lättare att planera sitt "ekonomiska" liv. Min lösning var att både föra en nogrann kassabok på alla utgifter samt att göra en årsbudget som jag sedan efter bästa förmåga försökte följa. Vissa utgifter som hyra, avbetalningar på lån, försäkringar osv är det ju ganska lätt att budgetera. Värre är det med utgifter som man inte kan förutse, akuta tandläkar- eller läkarbesök osv. Men att sätta ner på papper de kostnader man vet vad man har underlättar faktiskt möjligheten att ibland kunna "unna" sig något extra. Med andra ord är det viktigare med koll när marginalerna är små eller obefintliga än vad dom är om man har större marginaler. Lägger man ner lite tid på detta sparar man många gråa hår i framtiden...

 

Relaterade länkar

Av: ryttarn

Datum för publicering

  • 2008-02-21

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-02-21 05:41 #2 av: Asa-N

Mycket bra artikel ryttarn. Och man känner igen sig i mycket :o/

Anmäl
2008-03-15 11:21 #3 av: Asa-N

Jag för inte kassabok på papper, men väl i huvvet för vad det nu är värt *S* men jag har alltid gjort så och det funkar bra här.

Anmäl
2008-03-15 13:56 #4 av: ryttarn

Problemet med att föra kassabok i huvudet är att kommaihåg.... Efterssom jag har extremt mycket för mig jämt räcker inte minneskapaciteten till :-)

Nu skriver jag inte ner varje liten godispåse men de större utgifterna "bokför" jag varje månad. Detta underlättar mycket när jag sedan skall göra budget för kommande år. Har man en budget och matchar den mot sin hushållsbokföring så vet man vilka månader som kommer att gå minus och vilka som, mot för modan, kommer gå pluss. Då kan man enklare matcha goda och mindre goda månader. För mig skulle det vara helt omöjligt att kommaihåg när alla olika utgifter kommer som tex sotare, försäkringar, fordonsskatter osv om jag inte gjorde en budget.....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-15 15:27 #5 av: Asa-N

Hahaha ja minneskapaciteten är begränsad, det håller jag med om, men här är det alltid samma månader som är minus respektive plus.

Anmäl
2008-03-22 22:52 #6 av: Asa-N

putt

Anmäl
2008-03-24 15:59 #7 av: LeTigre

Ja hejsan med budgetar. Min strategi är att se till att betala hyra, internet, el, tågkort och de andra räkningarna först, sen storhandla mat och sen hoppas på att någonting blir över till eventuella barnkläder och sist till snus :)

Vid tex barnläkarbesök etc så ser jag om jag kan till att  boka in dem runt barnbidrag/lön (är det akut så lånar jag) så att jag vet att jag har pengar både till besök och eventuell medicin. Har ett besök för utredning av sonens magont snart som måste bokas om. Man vet ju aldrig i förväg vad det kan gå på så det gäller att man betalar det INNAN man köper mat.

Mat är för övrigt det vi snålar på under perioden maj-augusti och december.
 

Anmäl
2008-03-24 21:42 #8 av: sasha-

Du borde verkligen sluta snusa..Snåla på mat för familjen för att snusa. Inte för att det kanske är anledningen, men snus är ju ändå ganska dyrt.

Anmäl
2008-03-24 22:59 #9 av: ryttarn

#7 Som studerande med barn är det ingen lek.... Särbon lyckades (innan vi kände varandra) klara av heltidsstudier med tre barn, varav två tonåringar. Vetitusan om jag skulle mäkta med det....

Låter kanske som någon torr ekonom men jag vet av egen erfarenhet att faktiskt skriva ner en budget och föra en kassabok gör att man sparar väldigt mycket, speciellt när man har mer eller mindre obefintliga marginaler. Idag har jag fördelen att ha ganska hyfsade marginaler, men vanan att göra budget och att föra en någorlunda sanningsenlig kassabok har följt med.

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-25 10:39 #10 av: LeTigre

#8 eh, jag köper självklart inte snus före jag köper mat! Snuset är min enda lyx, men det är en lyx och inget jag unnar mig om maten - eller någonting annat, till barnen tryter.

#9 man klarar sig ganska bra på studiemedel egentligen, man får ju ut så det räcker till hyra och mat. Mitt problem är att jag halkat efter under två arbetslösa somrar (har skrivit om det tidigare tror jag) för några år sedan.  Men det beror väl kanske på vad man har för levnadsstandard också, den tycks ju öka i samma takt som inkomsten för många. Den största inkomst jag någonsin haft var när jag var gift, då tog jag och min man in sammanlagt 17,5 med lön och barnbidrag etc. Vi var ju bara två vuxna och två små barn så det var nice, då kunde man unna sig lite god mat och roliga saker med barnen! :)

Jag ska inte klaga på min ekonomi egentligen, för jag kan betala alla mina räkningar och dessutom köpa mat så det räcker och dessutom kan vi ibland hyra film eller tom gå på bio!! Vad mer kan man be om liksom? :) 

Anmäl
2008-03-25 19:33 #11 av: ryttarn

Vist är det så att alteftersom inkomsterna ökar så går dom åt.... Jag har en rellativt bra lön men har skaffat mig en dyrbar hobby tillsammans med barnen, ponnytrav och uppfödning av gotlandsruss. Hade jag haft samma inkomst nu som jag hade för 15 år sedan hade det aldrig funnits en möjlighet....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-25 19:57 #12 av: LeTigre

#11 men en sån "hobby" lär ju ge hur mycket som helst som inte går att mäta i pengar, inte sant? Skrattande

Jag har ju mina råttor, som visserligen bara kostar någon hundralapp per månad i mat och burmaterial (högst) men som potentiellt kan kosta mycket mer om de skulle bli sjuka (peppar peppar). Men jag kan inte tänka mig att leva utan dem heller, då ger jag hellre upp onödigheter som nya skor eller kläder (till mig själv) tex, man får prioritera helt enkelt! Skrattande

Anmäl
2008-03-26 01:24 #13 av: ryttarn

#12 Vist är det så, har svårt att idag tänka mig ett liv utan hästarna. Känner igen det där med prio, helre en ny sele än nya skor :-)

Tror att djur, oavset sort, är väldigt bra för barn. Genom djuren lär dom sig ta ansvar och förstå vikten av att alla varelser på planeten har sin rätt att finnas....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-03-26 05:50 #14 av: Asa-N

Ja vi har ju våra smådjur här också och visst kostar de lite men inga mängder. Och vi vill inte vara utan dem för något.

Anmäl
2008-03-26 12:41 #15 av: evaarv1

Jag har varit ensam med min 17 årige son sedan han var 4 mån har haft sambo i perioder men de har inte ställt upp med försörjning av sonen så i princip har min ekonomi inte gått runt på 17 år...

Jag tänker så här ok jag har lån på kontokort nu som ska betalas men det kan jag göra när han försörjer sig själv...Fast denna evinnerliga ångest varje månad när räkningar ska betalas är ett helvete ännu idag!

Precis som i artikeln sparar man in på det som går vad det gäller sig själv kläder på rea, klipper mig själv inga krogbesök eller utlandssemestrar osv Har istället prioriterat sonen, huset, mina djur sen är pengarna slut!

Men det vore väl själva f.n om jag inte ska bli skuldfri innan jag dör!

Anmäl
2008-05-04 22:07 #16 av: martdat

Svar nej, pengarna räcker inte men vi klarar oss ändå. låna och trixa och snåla in på saker så funkar det i allafall, jag är glad så länge fogden inte hänger på dörren. försöker att dra ned på utgifter i den mån det går, tex, har jag bara kontantkort på mobilen, sparar ingenting, inga försäkringar mer än hem och bil, hushåller med bensinen, inget onödigt körande, visst nu röker jag men jag köper å andra sidan aldrig kläder till mig själv elr unnar mig något, lever på passta och ketchup när dottern inte är hemma så det är jag värd, sen kostar katterna några hundra i månaden men de tillhör familjen.har hafft tur med både katterna att de offtast är friska men jag har kredit på djursjukhuset om någon skulle hända akut så det behöver ingen vara orolig för, då får man snåla in på annat, har ju fortfarande hemtelefon i allafall,där kan man ju spara in ännu mer pengar om det skulle behövas,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-04 23:21 #17 av: [mia-38]

Hej!

Tyvärr har jag slipsgubben efter mej. Har inte så himla mycket i skulder där...ca 30.000 kr....hamnade där pga av en sambo som tog mina pengar så jag inte kunde betala räkningar. Blev dessvärre efter hela tiden.

Jag är ensamtående med en son på 16 som bor hos mej på heltid.Har nyss fått fast arbete med en lön på nästan 12.000 efter skatt. Meeen...nu tar ju KRF en del...så jag får bara ut 8000 kr i lönen. + underhåll på 1273 och ett bostadsbidrag på 300 kr. Sen måste man ju betala hyra, el, teleräkning, internet, bil. Blir inte mycket över varje månad.

Det är tufft att vara ensamstående idag. Och regeringen gör det ju inte bättre heller.....

När jag kan unna mej något så blir det nån film....det mesta som blir över går ju till min son så han kan få göra ungefär samma saker som sina polare.

 

 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-05-05 09:55 #18 av: martdat

#17 Låter inte kul alls, men det borde ju i allafall gå snabbt att bli skuldfri när de drar så mycket, det finns ju en ljusning i sickte. Roligt att du fått jobb!Skrattande

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-05 21:45 #19 av: [mia-38]

Hej martdat!

Jooo...det är ju bara det att vissa andra oförutsedda räkningar klarar man inte av. Som nu då när jag var tvungen att gå till tandläkaren. Det kostade mej 3000 kr!!!! Vart ska jag ta dom ifrån???? Jo då får jag skita i nån annan räkning...som sedan hamnar hos KRF.....och ÖKAR skulden.....

HUR gör man???? Man kämpar i ett träsk ibland som man aldrig kommer upp ur... 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-05-05 22:26 #20 av: Asa-N

Kan du inte få betala av hos tandläkaren??? Elände att det ska vara så dyrt med tandis.... :o(

Anmäl
2008-05-05 23:12 #21 av: martdat

#19 menade inte som kritik, ber om ursäkt i såfall, nä tandläkarn är inte med i budgeten,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-06 00:11 #22 av: Tuvalu

Jag har bara varit ensam i två månader och än så länge har ekonomin gått ihop. Nu bor barnen varannan vecka så den veckan jag är själv går det ju inte åt så mycket mat. Sen har jag båda barnbidragen men det innebär ju att jag ska stå för allt det som barnen behöver. Nu börjar det bli dax att köpa shorts och sånt så det blir tufft även nästa månad.

Pelletsbrännaren pajjade och reparatören kostade 1900:- en utgift jag inte alls var beredd på. Ser fram emot när skatteåterbäringen kommer. Sen har jag ett litet sparkonto som jag byggde upp de sista åren som sambo men än så länge har jag klarat mig utan att ta där. Tänkte jag skulle köpa en liten bil så vi kan ta oss till stranden i sommar...

Fick en räkning på en barnförsäkring 1300:- men då fick jag ringa och ändra till månadsbetalning för så många pengar har jag inte på en gång.

Har inte sökt bostadsbidrag än, är ju en hel vetenskap att fylla i dem papprena när man bor i eget hus. Ska försöka ta mig tid att gå till f-kassan och be om hjälp.

 

Anmäl
2008-05-06 06:41 #23 av: Asa-N

Hur gamla är barnen? Har du kollat upp vad de har för försäkringar i skolan? Ofta sitter man och betalar dubbla försäkringar för dem.

Anmäl
2008-05-06 13:55 #24 av: LeTigre

Jag kommer nu in på den tuffaste perioden av året, nämligen majmånad med halva inkomsten och junimånad med ingen inkomst utöver bidragen för barnen (som tur är får jag dock några tusen i skatteåterbäring detta år, men det räcker inte långt). Önskar att mina räkningar kunde följa samma mönster. Jag har faktiskt tagit till mig vad ryttarn skrivit och gjort strikta budgetar, men inte 17 blir det något över att spara till dessa månader ändå! Så nu går jag som vanligt med hjärtat i halsgropen ständigt och är livrädd för hur det ska gå.

Dessutom blev jag denna månad för första gången sen jag blev singelmamma (3,5 år sen) tvungen att lägga åt sidan räkningar. Jag har studerat hela den här tiden men nu när vi bor i uppsala har våra levnadskostnader ökat drastiskt. Hyran, maten och reskostnaderna har gått upp med ca 1000kr/st och dessutom kostar min kurslitteratur 5-600kr/månaden - trots att jag är mycket framförhållande och söker med ljus och lykta efter begagnat. På det tillkommer den obligatoriska terapin vi måste genomgå som kostar 600kr/gång, vi får tillbaka 400kr av det men först ska det tas ur egen ficka och denna månad var jag tvungen att välja - betala terapin och kurslitteraturen eller köpa mat? Alltså står jag nu på nära 2000kronor minus innan den ekonomiska krisperioden (= sommaren) ens börjat.

Hjälp Ledsen 

Anmäl
2008-05-06 15:08 #25 av: Asa-N

Hu så tungt..... har ingen bot på det heller :o(

Anmäl
2008-05-06 15:59 #26 av: martdat

#24 2000 minus bara i maj, och maj nyss börjat,, fy bubblan vad jobbigt,

Det jag tycker att du ska göra är att ringa till svenska kyrkan och be att få tala med en diakon och söka pengar från deras fonder, ring den församling ni tillhör. verkar vara olika hur mycket man kan få men i vissa är de jättesnälla, man kan söka till det messta, mat, kläder, boendet,,,

socialkompletering gick inte pga att du studerar elr hur var det? men o andra sidan så borde de inte kunna neka dig mat och hyra eftersom du har barn,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-06 19:02 #27 av: [mia-38]

Ja Le Tigre...jag sitter i nästan samma sits som dej. Ligger back nåt enormt maj månad...hur kul är det`??? Sammanlagt är det nästan 3500 kr jag ligger back med. Vart tar man dom ifrån. Tandläkaren + en telefon- och interneträkning....

Hur kul är det??

Jag vet oxå hur jäkla dåligt man mår av att ständigt ha dåligt med pengar. Magont...huvudvärk...oro..dåligt humör....Man ligger o tänker på det om nätterna ibland och undrar hur fasen man ska få denna månaden att gå ihop... 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-05-06 21:02 #28 av: LeTigre

#26 vad är socialkomplettering?

Jag hoppas kunna fixa sommaren nu med det enda sommarjobb jag lyckades få - på en korvkiosk med minimilön, samt med några föräldradagar här och där. Dock hjälper det ju inte inkomsterna i maj och juni..

 #27 ja visst är det tungt! Man önskar bara att man en dag kan få lyxen att inte behöva oroa sig hela tiden. Och det sociala stigmat det är - främst för barnen men också för en själv, att inte ha råd.

Men det är skönt att höra att ni också kämpar. I min värld numera verkar det bara vara jag som har det kämpigt ekonomiskt.  

Anmäl
2008-05-06 21:06 #29 av: Asa-N

Du är inte ensammen, långt därifrån, alla singelföräldrar kämpar mer eller mindre, även jag, det är alldeles för mycket månad kvar i slutet på lönen. Nu har jag ju sparat hela vintern/våren här för att kunna ha mitt kalas nästa helg så det ska jag ha.

Anmäl
2008-05-06 21:10 #30 av: [mia-38]

Spara..jaa...det hade jag velat kunna göra..men vad gör man när man lever på existensminimum???? Händer det något oförutsett så brakar helvetet löst! JAG klarar mej väl...men jag tänker på min son....vad han behöver och ska ha.

Tack att jag har så snälla föräldrar...men det är ju skämsigt att behöva be om pengar varje gång.  

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-05-06 21:10 #31 av: Tuvalu

# 23 Barnen blir 11 och 13 i år. Vart kollar jag om de redan har en bra försäkring?

Anmäl
2008-05-06 21:37 #32 av: Asa-N

#31 har du fått hem något papper från skolan om deras försäkring? Kontakta annars skolan för det ska de dela ut. En del skolor har tecknat försäkring som gäller även på fritiden. Har du hemförsäkring så kan det även ingå där. Så kotrollera allt.

Anmäl
2008-05-06 22:03 #33 av: martdat

#26 att socialen ger dig pengar den del upp till existensminimum som dina egna inkomster inte räcker till, ligger du under normen så kompleterar de med pengar, du ska ju ha ett visst belopp över efter hyra, el, medicin, läkare.hemförsäkring,ev busskort. sen ska ni ha ett visst belopp kvar att leva på,  

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-05-07 01:19 #34 av: LeTigre

#33 jag vet inte, jag sökte hjälp från socialen en annan sommar men blev nekad. Den sommaren fick jag till slut låna pengar till hyra och mat från en bekants man som tog ut pengar på deras kreditkort. Det var två år sen och  jag betalar fortfarande av på det.

Anmäl
2008-05-07 06:50 #35 av: Asa-N

#34 märkligt att soc nekar en hjälp så där, men nu när du både pluggar o jobbar så borde de ju kunna hjälpa dig när de ser att debet o kredit inte går ihop.

Anmäl
2008-05-07 11:49 #36 av: LeTigre

#35 varför skulle de vara mer troliga att hjälpa mig NU när jag har ett "jobb" (skulle knappt kalla det det, skäms som en hund för att jag tvingas ta det)??

Anmäl
2008-05-07 15:32 #37 av: Asa-N

Varför inte? Det räcker med att man får en annan handläggare så får man hjälp är vad jag hört. Jag har bara varit dit en gång och det var när jag skulle skilja mig, o hade dubbla hyror. Fick hjälp med ca 2.000:- om jag minns rätt. Dessa ville de sedan ha tillbaka *S* men jag sa bara glöm och dröm :o) det är nu 13 år sedan.

Anmäl
2008-05-12 16:27 #38 av: BranDuir

Räcker de nånsin?   avstämningsräkning från eon idag...17 papp...jippiiiiiiiiiiiii.....

Anmäl
2008-05-12 21:47 #39 av: Asa-N

#38 Åh jösses!!!! är inte avundsjuk......

Anmäl
2008-05-14 00:14 #40 av: ryttarn

#38 Jadu, jag fick en på 28´ ett par veckor före jul, då håller man sig för skratt....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-05-14 06:58 #41 av: Asa-N

Snacka om julklapp!!! 

Anmäl
2008-05-14 09:16 #42 av: LeTigre

#40 hade du varit en stygg pojke och inte ätit din spenat var dag måntro...?

Anmäl
2008-05-15 13:43 #43 av: ryttarn

En himla tur att EU bidraget betalades ut samtidigt..... gick ungefär jämt upp....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-10-02 11:05 #44 av: [mia-38]

Nu är jag sur som ättika! Har ju slipsgubben efter mej....KRF....Hade en liten nätt summa på 30.000 kr för ett halvår sedan. De har dragit nästan 4000 kr från min lön. Så summan borde varit nere i 10.000 kr eller där omkring. Jag mailade och frågade hur mycket skulden var på. Fick till svar: 31.000 kr!!!!Förvånad

Va????? Men jag har ju betalat 4000 kr varje månad. Hur 17 kan det då ha ökat med en tusing...och dessutom vara kvar så mycket. För inget nytt har hamnat hos de. Fick till svar att han skulle skicka utdrag. Fick detta..men fattar man????!!! Där står ju inte på vilka skulder de har dragit pengarna till....där finns gamla skulder sedan -05...skulle inte dessa varit borta nu när man betalat så mycket???

Hur går man tillväga att få reda på detta? Nån som vet???

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-10-04 17:53 #45 av: MIRJAMI

Läste på en annan sajt här på i-fokus att om skullderna blir för gamla så kan de inte kräva betald för dem....Kommer tyvär inte exat ihåg vad det stog..och kommer inte ihåg exat var jag läste det....Tusan ochså!!!

Anmäl
2008-10-04 17:57 #46 av: [mia-38]

Ja Mirjami! Vissa har en preskibationtid på sej...Är skulden inte betalad på 3 år från det datumet den uppstod på...så preskiberas den.
Jag har läst och läst på informationen jag fick..men fattar ingenting.
Skulden är densamma som för ett halvår sedan. Tycker det skulle krympt. Men neeej då..
Ska ta ny kontakt med de i veckan och begära papper på vad det är de tagit pengarna till. Kan man få det? Och vad de betalar för i fortsättningen med..Litar inte på de.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-10 00:46 #47 av: ingann

Skulder kan inkrävas hur länge som helst så länge inkasso/KFM skickar meddelande om skulden inom 1 år från senaste betalningsuppmaning.

 

Här ser jag knappt pengarna... 1 vecka efter de kommit är de slut när alla räkningar är betalda och maten köpt. läkare/tandläkare besöks bara när det är i extremt behov. rökningen är lagd på hyllan, krogrundor är bara att glömma... pengar man får när man fyller år går oavkortat till räkningar...

min enda lyx är nog kaffe och mina mediciner men de går ju på högkostnadskortet;) nej förresten... jag köper en euroshopper chokladkaka varje månad vid ägglossning för annars klättrar jag på väggarna då;p

men allt går.. så länge vi inte svälter ska man inte klaga:)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-10 07:14 #48 av: [mia-38]

Ja usch ingann!

Det är många som har det som vi. Ligger på gränsen varje månad att inte klara av räkningarna. De där slipsgubbarna med portfölj flåsar en i nacken. Men det är bara att betala och se glad ut.

Fick iallafall ut mer av lönen denna månaden än innan.

Men några utsvävningar blir det inte. Har knappt råd att gå och klippa sej. Det som blir över går till sonens och hans behov.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-10 09:10 #49 av: Tatsja

Det är nog tyvärr så för många. Vet att en del tycker det är bra att sonen bor hos mig. Då får ni mycket pengar över. Obestämd

Vi har tillsammans ungefär 12 000 varje månad. På detta hyra 5250, el runt 1300, telefon, bil, vilket vi måste ha, då jag bor 6 km från centrum. Mat, mediciner, läkare och allt annat som ska betalas. Blir inte mycket över. Ändå klarar vi oss bättre än grannen som har över 30 000 i månaden.

Fast de köper hämtmat flera gånger i veckan, eller också kommer pizzabudet hit.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-10 10:21 #50 av: ingann

Frissan? finns såna fortfarande? *s* jag har inte varit hos frissan sen jag fyllde 30 så det blir 14 år sen i år;) jag klipper mig själv framför spegeln och även grabbarna klipper jag...

och nästa år ska de sänka pensionerna säjer de.. hur ska det gå då? jag får ju redan nu det lägsta de har.. den sk garantipensionen. i juni försvinner barnbidraget för älsta grabben också Gråter

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-10 23:21 #51 av: Tatsja

Frissan var det nog över 30 år sedan. Har alltid klippt mig själv, familjen och vänner. Aldrig tagit ett öre för det, dum som man var. Men det är lätt att vara efterklok.

Vi har ett block på kylen, där vi skriver upp vad som behövs hemma. Så fort någon ser att något kan behövas köpa eller börjar ta slut, sen storhandlar vi när min pension kommer.

Det är bara färskvaror vi inte kan handla mycket av. Sen är både sonen och jag inget för nöjesåkning. Ska vi ta bilen, så är det för att vi absolut måste. Normalt klarar jag mig på 300 - 500 på 2 månader. Mycket på grund av hur ofta jag måste till sjukan.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-11 07:11 #52 av: [mia-38]

Här går det en del bensin eftersom jag har en liiten bit till jobbet. Går att cykla visserligen..men inte på vintern genom skogen i mörkret. Hua!
Gör väl av med en 1000-lapp i bensin/månad.

Frissan är ett minne blott. Men sonen skickas dit.
Bio och sånna saker fungerar inte att gå på heller.
Har fått dra in hemtele och kör bara med mobil. Men det funkar bra det med.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-11 08:13 #53 av: Tatsja

Vi unnar oss faktiskt både fast- och mobiltelefon. Men det är för att jag måste ringa så många samtal till läkare och så. Sen tog sonen abonnemanget när han var ungdom och de kan inte förhandla om det till billigare. Finns inte. Säger Telia själva.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-11 13:02 #54 av: ingann

Mia:

Flera bredbandsleverantörer erbjuder ju telefoni tillsammans med bredbandet. Har du kollat sånt?

Själv pratar jag väldigt mycket i telefonen (minst 2 timmar/dag) och har den genom bredbandsbolaget.

Jag har alltså bredband 24mbs + fast telefoni, jag betalar en avgift på 58 kr för att ringa för uppkopplingsavgiften, och totalt för alltihop inklusive samtalstiden betalar jag ca 450 kr/månad. Det har aldrig överstigit 460 kr.

När jag hade Telia betalade jag 300 kr/månad för bara nätet och 400-500 kr/månad (varav 125 kr fast avgift) för telefonen. och då hade jag bara 2mbs..

Så för mig blev det en väldig skillnad att få 12 ggr så snabbt internet + telefon för samma kostnad som telia tog för enbart telefonen.

Dessutom får jag stå för abonnemanget själv trots betalningsanmärkningar:)  Alla får chansen där så länge man betalar när man ska:)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-11 13:07 #55 av: [mia-38]

ingann: Ja jag vet. Vi hade BBB innan och skulle ha både bredband och bredbandstelefoni. Men vilket krångel!! BBB skötte verkligen inte delat snyggt så jag blev förbannad och sade upp skiten och gick tillbaka till Telia. Kan tänka mej att Telia med har nåt sånt. Men jag orkar inte krångla mer. Fick nog när BBB höll på.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-11 13:21 #56 av: ingann

Mia: va? krånglade BBB? det är det bolag jag haft minst problem med Förvånad med telia så var det strul, iaf 1-2 ggr/mån men med BBB har det bara varit 1 avbrott under de 2 åren jag haft dem och det var när det var storm... jag har aldrig ens haft problem att nå dem om jag velat något utan snabb svarstid och kunnig kundtjänst till skillnad från telia där man fick vänta ibland timmar i tel-kö, kopplad mellan 10 olika personer och ändå inte få svar på det jag ville Obestämd

Du ser hur man upplever saker olika;) eller så blir man behandlad olika;p

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-11 18:28 #57 av: [mia-38]

ingann! Haahah. Ja du skulle bara veta. Jag beställde det jag ville ha. Tog 3 månader innan de ens hörde av sej med min beställning.Hade nästan glömt att jag beställt. Jag fick ett telenummer som skulle gå genom bredbandet. Fick aldrig några papper på det utan allt gick telefonvägen.

Bredbandet fungerade inte som det skulle. Tog 2 månader innan det var upprett. Telefonin fungerade inte heller. Pratade med flera olika operatörer och alla kom med olika fel som gjorde att min tele inte funkade. Men de lovade dyrt och heligt att de skulle fixa det inom en vecka. Tiden gick. Ingen telefon. Ingen från BBB som hörde av sej.
Till slut blev jag förbannad och begärde att få prata med deras chef.
Kommer nu inte ihåg vart felet låg men han fixade så att allt fungerade. Efter 6 månader!!!

Inte nog med det. Helt plötsligt kom det dubbla fakturor!! Det gick att fixa. Och de hade inte avbeställt mitt Telia, som jag blev lovad. Så jag fick betala för ett helt år igen. (Man binder sej ju för ett år på Telia).

Så jag fick nog och gick tillbaka.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-11 18:34 #58 av: ingann

Mia:

oj, ja då förstår jag att du var förbannad *s*

när jag beställde hade jag 3 månader kvar på telia och bbb sa att det kunde bli ett glapp på max 3 dagar i överflytten men den dan telia blev stängt vaknade jag av att tel ringde och det var bbb som skulle kolla att allt var ikopplat och klart:) så inget glapp öht.. jag måste haft turen på min sida för en gångs skull Skrattande

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-11 18:40 #59 av: [mia-38]

Jaa..men många säger att BBB är bra. Att de inte krånglat alls.
Jag hade nog en väldig otur bara och träffade på snorkiga och inkompetenta människor där.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-11 23:58 #60 av: Tatsja

Här där jag bor, kan vi ha bredbandsbolaget, men inte med telefon. Det är bara telia. Detta på grund av vår hyresvärd. Det är han som bromsar. Även om det finns kablar dragna till huset även för kabelteve, så nix. För dyrt. Han skyller på att vi hyresgäster inte vill betala, ha eller annat. Vi är inte ens tillfrågade.

Så här har vi antingen Boxer eller Parabol.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-12 00:21 #61 av: ingann

Kan du ha bbb på internet så kan du ha deras fasta telefon också. modemet från bbb går ju genom telejacket och telefonen är kopplad genom bredbandsmodemet...

telefoni har inte hyresvärden något som helst med att göra för det är telia som äger telejacken i sverige, inte hyresbolagen.

ett enkelt sätt att kolla är att gå in på bbb´s hemsida och göra testen av vad du kan få på din adress:)

det gäller även kabeltv... finns kablarna dragna och tex viasat eller kabelvision kan leverera till din adress så har inte hyresvärden nåt med det att göra heller. det är ditt personliga val:) precis lika lite som han kan bestämma vilka trosor du ska ha i din garderob *s*

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-12 00:36 #62 av: Tatsja

#61 Nej, kan inte ha deras telefon. Det är något med ledningar och telia.

Kablar är draget till utsidan men inte kopplade in.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-12 01:57 #63 av: ingann

men det är ju samma ledningar som telia.. kan du inte ha deras telefon så kan du inte ha deras bredband heller... modemet är ju kopplat till telejacket och telefonen OCH bredbandskabeln sitter i samma modemlåda... bbb har inga egna ledningar någonstans i sverige utan går på telias ledningar.. telia kan heller inte neka någon operatör koppla in sig på deras ledningar sedan telemarknaden släpptes fri för massa år sen.. gör de det kan de anmälas till konkurrensverket..

vem har sagt att du inte kan ha telefon men bredband från dem? det låter högst märkligt...

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-12 09:22 #64 av: Tatsja

Det är de själva som sagt det. De kan ha bredband men inte vanlig telefon. Kan ju vara avtal. Sonen när han bodde här, fick svar att det var ett avtal mellan Telia och hyresvärden angående ledningar. Men vi har ju allt med telia utom teven.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-12 11:08 #65 av: ingann

Jag blev nyfiken och ringde dem Flört Till mig sa de att överallt där de kan erbjuda bredband via telejacket kan de även erbjuda telefoni...

Men man ska hålla sig till den operatör man är nöjd med Glad

Här har vi sån tur att alla tv-kanaler utom tv1000 och pluskanalerna ingår i hyran:)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-12 12:21 #66 av: [mia-38]

Jag känner igen det Tatsja skriver om BBB att ledningen inte tillhörde de. Att det är Telias ledningar. Så gjorde de mot mej med.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-12 12:38 #67 av: ingann

Mia:

alla ledningar är i grunden telias... när telenätet lades i sverige fanns bara telia eller televerket som de hette då så alla nya aktörer på marknaden går över telias ledningar... utom dem som går via speciella bredbandsuttag och fiberoptik...

när det kom nya aktörer och ville slå sig in på internetmarknaden försökte telia stoppa dem genom att hävda sin rätt till sina ledningar men det satte konkurrensverket stopp för för många år sedan..

bbb äger inga ledningar själva...

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-12 12:55 #68 av: [mia-38]

Nä jag fick ju reda på detta sedan av Telia själva, ingann. BBB ville ju inte ge mej telefoni av någon anledning. Och skyllde på ledningarna.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2009-02-12 14:43 #69 av: ingann

det verkar som vi får olika information allihopa så vi får kanske vara glada att nåt funkar iaf Glad

det viktigaste är ju att vi har internet ;)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl
2009-02-13 08:16 #70 av: Tatsja

#69 Där håller jag med dig. Har för mig sonen fick till svar att de inte har täckning för telefon här. Bredband bara för att han hade det innan, men inte telefon. Jag fick samma svar. Så det verkar som om höger inte vet vad vänster hand säger.Obestämd

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-14 03:57 #71 av: ingann

Tatsja:

haha ja, de kunde väl ha aktuell information tillgänglig vid telefonerna så de kan svara samma:)

/Ingalill

*Personlig ägodel till 2 söner, 1 katt och 1 hund*

Medarbetare på Singelföräldrar och mobiltelefoner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.