Allmänna artiklar

Var konsekvent

2008-01-27 09:28 #0 av: Asa-N

När man är ensamstående förälder så är det lätt att ta den "enkla vägen" dvs säga ja när man egentligen kanske borde sagt nej.

Alla har vi nog varit  med om tillfällen när vi sagt ja till våra barn fast vi egentligen borde sagt nej. Det kan vara vad som helst egentligen. Det är ju så lätt att ta den "enkla vägen" och slippa tjafs och tjat.

Men gör vi barnen en tjänst genom att lära dem att om man tjatar tillräckligt mycket så kanske det funkar?? Nej jag tror inte det. Händer det bara någon enstaka gång så är det väl ok, men jag tror att har man väl börjat säga ja istället för nej så blir det svårt.

Visst ska man vara öppen för diskussion när det är något de vill ha/göra och självklart ska man lyssna på deras argument. Har de då väldigt bra argument så får man idka lite kohandel.

Det har funkat bra här hemma i synnerhet nu när dottern vart tonåring och ville färga håret svart, hon vill se ut som en "tvätt-björn" runt ögonen av kajal och särskilda kläder och skor. Vi har haft många och långa diskussioner, förhandlat och argumenterat och till slut kommit fram till något som båda kan acceptera. Jag märker på min tös att det har funkat bra, hon vet vem det är som har sista ordet men hon vet också att jag går att resonera med.

Samtidigt så lär hon sig ju att argumentera för sin sak utan att gå till överdrift.

Hur har ni andra gjort? Skulle vara intressant att höra.

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-01-27
Anmäl
2008-01-31 08:32 #1 av: Asa-N

Putt....

Anmäl
2008-02-01 00:26 #2 av: vanessa

Väldigt sant, för alla föräldrar. Något jag som bonusmamma inte drabbats av, annat än på semestern.

Tror att Madonnas gjorde en sak när dottern ville ha något i affären. Hon köpte det. Utanför öppnade hon förpackningen och slängde innehållet med orden att så fort hon skriker så kommer hon att få se det hon så gärna vill ha slängas. Bra eller dåligt vet jag inte.

Vi har alltid gjort så att när vi reser bort så gör vi något kul för var och en. Så barnsaker för barnen, något för pappa och något för bonusmamma. Som betalade alla resorna på den tiden :-). Inte längre, suck.

En av gångerna så var vi i Danmark, så det blev bland annat Legoland för barnen, Nordsjömuseet för pappa, och Skagen museet för bonusmamma. Och jisses vad det tråkade ut dem, de klagade konstant. Så då tog jag dem fram till varenda tavla, beundrade penseldragen och förklarade allt för dem. De tystnade och insåg att klaga lönar sig inte. Har alltid gjort så när de klagat i affärer och andra ställen. Saktar in och beundrar allt. De tystnar och situationen är löst :-).

Angående kläder och sånt, så var jag lycklig när sonen rakade tuppkam, färgade håret, och så vidare. Då fick han mina punkprylar jag hade när jag växte upp. Allt från kängor, nitbälte till skinnväst med märken på. Mamman var inte lika glad men accepterade det hela ändå, men muttrande. Däremot blev han hip hopare ett tag. Då led min man och jag. Smög in i de affärerna och hoppades att ingen skulle se oss.

Dottern har nu piercat sig i naveln. Hon är 16 år, mamma godkände. Då jag har navelfobi så vill jag inte se den. Sonen tatuerade sig innan han fyllde 18. Mamman godkände. Jag var inte så glad i det, då det finns kvar för alltid. Men motivet han valde har jag som halssmycke, så det var ju bra.

Problemet kan nog vara vem som godkänner saker. De bor hos mamman förutom varannan helg då det var pappatid. Så mamman godkände allt, och de frågade aldrig pappan om det var okej. Men det är en sak mellan dem. Fast vi känner allihopa att de måste få göra det de vill, för att utvecklas. Medan vi ser till att det inte går till överdrift.

Inte lätt att vara förälder misstänker jag. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-02-01 05:40 #3 av: Asa-N

Nej det är inte lätt. Igår t.ex. så ville dottern töja sina hål i öronen 3 mm sa hon. Aldrig i livet svarade jag. Då visste hon att det var slutdiskuterat även om hon klämde i med att då skulle hon göra det när hon blir 18. Jag sa bara att inte så länge hon bor under mitt tak. :o)

Anmäl
2008-02-01 14:11 #4 av: vanessa

Fniss, töja hålen i öronen. Okej, då vet jag vad som kommer snart. Suck. Där skulle jag också dra gränsen. Jisses. bra förklaring med "inte under mitt tak". /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-02-01 14:43 #5 av: Asa-N

Ja så länge det är jag som betalar hyran så är det också jag som sätter upp reglerna :o))

Anmäl
2008-02-02 10:10 #6 av: blondifire

håller med dig åsa,jag kör oxå på det.min 14 åring har av nån korkad anledning börjat röka, men skulle aldrig få göra det i mitt hem,visst bor hon här men d e som du säger,jag betalar,jag bestämmer o hon är inte myndig.hon försöker med: men du vet ju om det redan. spelar ingen roll, i min värld får inte min 14åring röka så ska hon ändå göra det får hon snällt trippa ner för trapporna o stå på gården ...

Anmäl
2008-02-02 14:58 #7 av: Asa-N

#6 men hur får hon fatt i röka?? Jag kanske är korkad men det är ju 18 års åldersgräns!

Anmäl
2008-02-02 22:34 #8 av: storAnnette

Jag skulle inte acceptera att min 14-åring röker öht.Inte skulle hon få en enda krona av mig om hon använder pengarna till sånt,sen skulle jag göra allt för att få veta vem/vilka som langar och sätta dit dom.

Jag har polisanmält en gång redan då jag fick veta (från min 14-åring) att flera ungdomar i högstadiet kan köpa tobak på en viss affär....det visade sig då jag ringde att fler hade reagerat,det var skönt att veta. 

Föräldraansvaret innebär ingen skyldighet att ge barnen pengar,mat,husrum och omvårdnad är det som gäller. 

Anmäl
2008-02-03 18:02 #9 av: martdat

nä inte ska barn röka, min dotter 11 år har tjuvrökt två ggr,, jag förde ett himmlans liv, tror inte att hon vågar på ett bra tag, jag ringde även skolan och bad de prata med henne så att hon skulle förstå att det är alvar, dessvärre röker hennes pappas frus barn så det är ett dilemma, har pratat med både pappan och hans fru men de verkar inte tycka det är så farligt, deras 14 åring röker, de tycker inte om det men gör inget åt det,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-02-03 19:28 #10 av: Asa-N

#9 bara för att den mamman är korkad nog att låta dem röka så innebär inte det att det är ok att din dotter röker.

Jag är själv rökare men min dotter är super-anti-rökare, vilket jag är mycket glad för, jag vet ju vad det handlar om :o(

Anmäl
2008-03-22 22:55 #11 av: Asa-N

I torsdags var det upp till bivis för min konsekvens igen *ler*

På H&M fick dottern ett "tok-anfall" så jag bara sa till henne att nu har jag fått nog av dig, och sedan gick jag. Detta så både hon och jag skulle få lite "luft"

Vi strålade samman hemma sedan och då tog jag ordet från munnen och sa vad jag tyckte och tänkte om hennes uppförande. Hon insåg då hur korkad hon varit och bad om ursäkt. Men hon fick ägna kvällen till eftertänksamhet, datorn var tabu den kvällen.

Sedan har vi haft en summering igår här när vi höll på att skifta rum så nu har hon insett hur tokigt hon agerade.

Detta är ju det bästa, att hon själv får komma underfund med vad det var som gick galet och vad hon inte borde gjort/sagt.

Anmäl
2008-03-24 16:09 #12 av: LeTigre
Gud vad jag längtar tills barnen är stora nog att kunna bli lämnade själva, i vissa situationer behöver man vara ifrån varandra en stund.
Anmäl
2008-03-24 16:16 #13 av: Asa-N

Ja livet blir enklare då det går inte att komma ifrån.

Anmäl
2008-03-24 17:23 #14 av: sasha-

Hahah cigaretter är det superlätt att få tag i. Var i centrum för några dagar sen, såg två tjejer som gick till olika gubbar och bad om cigaretter. Bägge fick.
I min skola går man i 7:an till 9:an, och kanske en femtedel röker. Flera av dem går i sjuan. Som förälder kan ni ju tjata, dra in pengar m.m men egentligen finns det inget ni kan göra, vill man röka så får man tag i cigaretter:/

Anmäl
2008-03-24 17:31 #15 av: LeTigre

Det måste ju vara svårare nu än när man själv gick i skolan dock. Började röka som elvaåring och hade inga som helst bekymmer med att köpa cigg. (Var bara att få fram pengar som var bekymmersamt)

Det roliga är att numera, vid snart 28-års ålder, blir jag så gott som ALLTID leggad (säkert 9ggr av 10). Ironiskt.  

Anmäl
2008-03-24 17:43 #16 av: sasha-

Fast när en unge hittar ett ställe så blir ju hela skolan stamkunder. Så det är inte svårt alls.

Anmäl
2008-03-24 17:51 #17 av: LeTigre

#16 nej hittar gör man ju alltid om man letar men det är ju inte bara att gå vart som helst så som det var förut. När jag var 15 var det bara två eller tre av 30+ som inte rökte lr snusade, hade man fått leta efter tobak hade det säkert varit åtminstonde ett par till som aldrig börjat.

Anmäl
2008-03-24 17:52 #18 av: LeTigre
Det är rätt komiskt att nu, tolv år senare är det bara en enda i min klass som röker (vi är 45st, de flesta är mellan 21-27).
Anmäl
2008-03-24 18:02 #19 av: Asa-N

Ja vi "stackars" rökare börjar komma i minoritet *S*

Anmäl
2008-03-24 18:55 #20 av: LeTigre

#19 haha, ja det är tragiskt! *våt i ögat*

Dock är vi rätt många som snusar, säkert en 7-8 - bara tjejer :P

Själv bytte jag ciggen mot snus för ca 2 år sen efter 10 år som rökare (hade uppehåll i fyra år då jag var gravid och ammade). För barnens skull först men nu kan jag inte tänka mig att röka igen (blä!) och är säker på att jag aldrig kommer börja igen. Har svårt att hitta annat än ekonomisk motivation att sluta snusa dock, de får komma med trovärdig forskning på skadeeffekterna snart tycker jag för hitills finns det dåligt med sånt. Men det forskas som tusan på snus just nu så vi får se om de hittar något som fastnar så man får en liten spark i röven att sluta någon dag..

Anmäl
2008-03-24 23:12 #21 av: ryttarn

Detta med att vara konsekvent är en sak, men att upplevas som konsekvent kan vara en annan. Hade diskusion med yngsta dottern för ett tag sedan angående att sova över FF hemma hos kompisar, vilket jag sa tvär nej till. Kommentaren var så att "syster xxxx får ju", att hon är tre år äldre fanns lixom inte som giltligt argument enligt henne....

Jerker Klang,
medarbetare på ponnytrav ifokus

Gemenskap, glädje och fart - ponnytrav såklart!

Stuteri Isil, Sagolika Gotlandsruss

www.isil.se

Anmäl
2008-04-04 06:48 #22 av: Asa-N

#21 men då får du förklara tydligare varför du sa nej :o) det kan ju bero på i stort sett vad som helst. I detta fallet så använde du tydligen, i tösens ögon, fel dokument Skrattande

Här hemma är det mer avhängigt på VEM hon vill sova över hos.

Anmäl
2008-07-06 15:49 #23 av: Asa-N

Slår även ett slag för den här.

Anmäl
2008-07-06 15:57 #24 av: [mia-38]

Jag erkänner att jag varit slarvig i detta med konsekvent...vilket nu drabbar mej ...... Har blivit "överkörd" ett antal gånger av sonen o hans tjej...men nu är det stopp med det!! Senast igår sa jag ifrån. Då ville dom ha chips till tv:n...även att det fanns annat godis. Men de skulle prompt ha detta. De frågade om jag kunde köra ner till stan o handla detta (5 km)....även att hon hade sin moppe här. NÄÄÄÄ sa jag....Det får ni fixa själva.

"Varför ska jag ställa upp på er när ni aldrig ställer upp på mej...typ ta bort disk när ni har ätit efter er." För det står ALLTID kvar...även efter hans tjej!!!!

Men åkte dom o köpte chips....??? Nääää..hahaahahah...Nu insåg dom att dom inte kunde köra med mej längre....

Jag njööööt.hheheeheh....Elak va??? 

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-07-06 16:28 #25 av: Asa-N

Nej inte ett dugg elak, bra att du satt ner hälarna i backen nu. Egentligen skulle du göra ett t.ex. disk-schema, att när tösen äter hos er så tar de hand om disken och av-plockningen från bordet. Det är det minsta man kan begära.

Anmäl
2008-07-09 00:28 #26 av: MSCF

Än en gång så är jag inget fan av den militanta stilen med allt jag säger är lag osv.. blir lite diktatoriskt. Sen har jag sett hur det kan gå för tonåringar som lever under sådana regler. Vet två tjejer som under tonårstiden hade en massa förbud och regler som i många fall var helt riktiga och inte alls överdrivna, men sen var det också en del grejer som jag än idag inte kan greppa riktigt. Föräldrarna var kontrollfreaks och det slutade med att de började hålla sig hemifrån.. vet att päronen försökte med "under mitt tak" osv, men det slutade med att de skaffade äldre killar med egna lägenheter och så var det fixat. Så jag skulle rekomendera en dialog.. det är inte lätt att vara tonåring och det ska inte heller vara lätt att vara förälder, stort ansvar.

Sen detta med rökande osv. Det är aldrig svårt att få tag i tobak och eller alkohol, det är nåt som tyvärr inte går att lösa med åldergränser utan där krävs andra metoder.

Kläder och grejer, låt tonåringarna klä sig flummigt eller sminka sig skumt.. det är ett form av uttryck, och kan vara en fas eller vad som helst. Brukar vara ganska vanligt att tex tjejer som inte hänger med poppisgänget och som antingen vill markera mot hela den kulturen går åt tex rocker/goth hållet.. jag personligen förstår dem fullt ut. Glömmer aldrig den där Marilyn Manson hysterin som rådde i västvärlden under 90 talet (kanske 2000).. föräldrar var helt galna och skickade ungarna till psykologer och hotade med dittan och dattan bara för att de klädde sig på ett sätt och lyssnade på en speciell musik.. ungefär som 80 talet i sverige då sivert öholm stod i tv och gapade över bandet WASP när de skulle spela i sverige.. det var ju satan hit och dit, no clue i vanlig ordning. Man ska nog försöka förstå mer och sätta sig in i vad saker egentligen handlar om istället för att bara slå näven i bordet och förbjuda till höger och vänster.

Men det är bara min åsikt, alla ska gå sin egen väg.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.