Allmänna artiklar

Socialt kontaktnät

2008-01-07 06:18 #0 av: Asa-N

Som singelförälder är det extra viktigt att ha ett socialt kontaktnät. Tyvärr är det många singelföräldrar som inte har något större socialt kontaktnät.

Ett socialt kontaktnät är otroligt viktigt när man är singelförälder. Annars är det väldigt lätt att man blir isolerad, livet blir bara jobb/skola, barnet/barnen och hemmet. Det är oftast inte ett frivilligt val utan det är helt enkelt så att tiden inte räcker till tycker man. Men man bör ta sig den tiden att bygga upp ett socialt nätverk, det mår både en själv som förälder och barnet/barnen bra av.

Alla har ju t.ex. inte mor-/farföräldrar i närheten eller ens i livet, syskon kanske bor långt ifrån, den andra föräldern funkar inte kontakten med av en eller annan anledning. Det sociala kontaktnätet behöver ju inte bestå av ovanstående, utan det kan vara vänner, arbetskamrater, grannar och så vidare.

Varför är det då så viktigt med detta? Anledningarna är många men som exempel kan nämnas att man kanske har en läkartid/tandläkartid där det är lite svårt att ta med barnet/barnen, det har uppstått något problem och man behöver diskutera med en vuxen person, man kan vara allmänt "sällskapssjuk" och bara vilja ha någon att fika med. Det är alltså väldigt lätt att man känner sig ensam och utsatt om man inte har andra vuxna i sin omgivning.

Sedan är det ju viktigt även för barnet/barnen med detta nätvärk, de lär sig att interagera med andra än mamma/pappa, dagisfröknar, skolpersonal. De får alltså flera vuxna i sin omgivning som blir en trygghet.

Det kan vara en så simpel sak som att t.ex. få upp en krok till en tavla på en betongvägg, men du har ingen slagborrmaskin, har du då ett bra nätverk med vuxna runt dig så finns där säkert någon som har en slagborrmaskin!

Hur man bygger upp sitt sociala nätverk diskuterar vi vidare inne på forumet under kategorin Socialt nätverk.

 

Av: Asa_N

Datum för publicering

  • 2008-01-07
Anmäl
2008-08-15 08:54 #2 av: Asa-N

Puttar upp

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.