Skilsmässa/separation

Ekonomi, delad vårdnad

2015-05-02 17:43 #0 av: Didi_didi

Hej

jag har en fråga. Är skild sedan sex år. Har två barn, vi har delad vårdnad.Under dessa år har jag fått barnbidraget och betalat alla träningsavgifter, läger, kläder, mediciner, ja allt utom deras telefoner och sjukförsäkringar. Jag tycker inte det är rimligt och när jag föreslår att det blir ombytta roller så säger han att barnen då kommer bara få second hand kläder. Inget fel på det, men han är sjukligt snål vilket han också erkänt. Jag har stått ut för att det har ändå funkat, jag har inte orkat tjata, men nu har jag fått nog för han bråkar om 50 kr. Han har över 10000 kr mer i lön än jag. Han är nu också sambo och har därmed mindre kostnader.

Är det värt gå till famljerätten och bråka? Det kommer gå ut över barnen. Jag tänker på dem. Vad skall jag göra? Han tycker barnbidraget skall täcka alla kostnader. Så är det ju inte.

Anmäl
2015-05-02 17:45 #1 av: Niklas

Han ska säkert betala underhållsbidrag också. Kontakta Försäkringskassan så hjälper de dig. Jag tror du kan få det retroaktivt också.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-05-02 17:47 #2 av: Niklas

Här är en bra startplats:

https://www.forsakringskassan.se/wps/portal/privatpers/foralder/separerar/bor_ej_med_barnet/underhallsbidrag

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-05-02 18:03 #3 av: Didi_didi

Tack Niklas! Bara det att vi ju har delad vårdnad så då betalar han inget underhåll utan hävdar att barnbidraget skall täcka allting. Kan han utebli från möte med familjerätt, det är väl frivilligt?

Grejen är att jag inte orkar bråka med honom, det äter upp energi.

Anmäl
2015-05-04 15:25 #4 av: Niklas

Barnbidraget är ett bidrag, inte ersättning för kostnaden det innebär att ha barn. Ni ska dela på barnkostnaden. Om han inte betalar hälften av allt barnen behöver ska han betala till dig i stället. Delad vårdnad har nog inte med det att göra.

Familjerätten är frivillig men det ser illa ut att inte dyka upp.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2015-05-04 15:27 #5 av: Niklas

Du skulle kunna skriva ditt inlägg på Barn iFokus också. Där kan det finnas flera som är kunniga.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-02-21 11:59 #6 av: Sundaychild

Jag bor i Finland, jag vet inte hur lika eller olika lagarna är men... jag har själv bevittnat hur mycket ont man kan åstadkomma genom att bråka om pengar. Min mans ex har genom alla år sedan de skilde sig, krävt honom på pengar, pengar och mera pengar. Vi har suttit i rätten (och vunnit), men det var ingen skojig process. 

Med det vill jag inte ha sagt att du inte borde kräva att mannen deltar i kostnaderna för barnen, det är bara sjukt svårt när den ena parten är ohyggligt snål, som i vårt fall mamman, i ditt fall pappan. Om det går att lösa på frivillig väg, så försök!! Här har det gått så långt att mamman och min man inte längre talar med varandra.

I vårt fall är barnet nu myndigt, men bor ännu vecka-vecka hos oss och mamman. Men fastän pojken blev myndig fick vi brev från mammans advokat om fortsatt understöd som skulle betalas till mamman... det gör vi givetvis inte! Visar bara att vissa aldrig ger sig! 

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-07-05 14:53 #7 av: Soligajag1

Hejsan Didi_Didi ! 

Först vill jag fråga , tog du reda på något om bidrag, underhållsbidrag, delad vårdnad , barnbidrag mm. Hur mycket ni skulle dela på i pengar . 

Du ska absolut inte betala alla avgifter som du berättar , för säkert skjutsar du barnen till träningar o hämtar . Allt kostar. 

Förstår att hela processen är jobbig att gå igenom , men tyvärr är det ditt X som är vinnaren här. Han orkar kämpa men du ger upp, det njuter han av. 

Försök få honom till Familjerätten, det är för barnens skull.

Jag har varit i samma sits , Inte kul alls. Lycka till! Glad 

HH Glad 

Anmäl
2016-11-16 09:11 #8 av: Pytteliten

Kan du inte skriva upp alla kostnader du har för barnen en månad, och visa honom? Inte på öret, men ungefär! Och tänk på att om du t ex skjutsar dem så kostar det betydligt mer än bara bensinen. Ta upp minst skatteverkets norm (18:50 per mil). Den här karln måste ju få upp ögonen!!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.